Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ателиета за книговезане и калиграфия се пренасят в публична градска среда в София

Снимка: @iostopan

В България хората започват все по-свободно да изразяват себе си, стремят се да не подражават на другите, а все повече да се представят със своите уникални черти и качества. Вярно, че в началото приемат различните с малко недоверие, но постепенно хората свикват, че не може всички да сме еднакви, и когато започнем да се възприемаме такива, каквито сме, животът ни от само себе си става по-спокоен и изпълнен с повече позитивно общуване.

Калиграфия на Елизавета АнгеловаКато част от проявлението на младежкия стремеж към свобода и себеизява се е родила инициативата „Богодом“, която обединява група талантливи творци в сферата на художествените занаяти. Поставили са си за генерална цел да подобрят естетическия вкус и да разширят културния мироглед на повече млади българи. Всичко това ще постигнат с помощта на занаятите, в които самите те имат видими резултати като майстори. Първата инициатива на младите ентусиасти е на 15 и 16 ноември в центъра на София. Мястото се нарича „Малките 5“ – споделено пространство за съвместна работа, а първите занаятчии-артисти, които се срещат с публиката са майсторът книговезец Калин Даскалов, по-известен с прозвището Стопан, и Елизавета Ангелова, която е овладяла до съвършенство тънкостите на калиграфията. Те, а и други майстори впоследствие, не просто ще демонстрират своите умения, но и ще запознаят публиката с административната уредба у нас, която трябва да познава всеки, решил да избере занаята за своя професия. Когато всичко е обяснено от опитни хора и на достъпен език, вероятно ще се увеличат желаещите да тръгнат по неутъпканите пътеки на занаятчийството. „Искаме не просто да се забележи един занаят, а да обърнем внимание на нивото в уменията, до които са стигнали нашите занаятчии. Вярваме, че няма да изневерим на стремежа да не загърбваме качеството, а да показваме най-доброто, което се прави в България“ – казва Милко Дюлгеров, основател на младежката платформа за занаяти в България:


Екипът ни е от хора с различни професии и занимания, в него са не само занаятчиите. Всъщност, основно ние се опитваме да подпомогнем творците организационно и като поемаме ред административни дейности, за да могат те да имат повече време за работа в ателието си. Платформата има за цел популяризацията и разпространението всякакви занаяти у нас. Всички знаем, че страната ни има богато наследство от занаяти, част от които днес се считат за отживели времето си, заради факта, че няма кой да ги практикува. Истината е обаче, че публиката няма досег до занаятите и майсторите и дори не са достатъчно познати местата където те излагат своите творби. Главната ни задача е да направим труда на тези хора по-престижен и по-добре оценен.

Културата се формира от натрупаните знания, които разширяват мирогледа на човека – смята Милко Дюлгеров. Той дори оприличава познаването на занаятите със способността на човек да владее чужди езици. Например, ако човек знае различни езици, той може да обикаля по света и да общува свободно с много хора. Когато разбираш един занаят –то е както да общуваш на език, на който говорят група хора. Така и чрез занаятите човек може учи нови неща, да се развива и да трупа знания.

Относно калиграфията − не съм сигурен дали това изкуство е било силно развито в България. Струва ми се, че в недалечното минало е имало изисквания за краснопис и това е било част от обучението и от уважението на човека сам към себе си. Както на външен вид се грижим да изглеждаме добре, така и почеркът е елемент, от който хората съдят за теб. Затова предишните поколения са влагали старание в изписването на своите писма. За радост в организацията ни имаме човек с опит в това изкуство. Това е Елизавета Ангелова и ще покаже нещо семпло – писане с четка, но и то изисква много дълго време практика. Имаме подкрепа и от различни организации, които харесват идеята. Ще развием калиграфията до обучителен курс, който да задълбочава работата.


Снимки: @iostopan, Written by Ellie и Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България"..

публикувано на 19.07.24 в 12:48
Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски

В Скопие се оправдават с липсата на редовно правителство в София

Българският президент Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски по време на форума в двореца "Бленъм" във Великобритания. Държавният глава е изразил надежда, че Скопие ще ускори изпълнението на двустранния Договор за..

публикувано на 19.07.24 в 10:16