Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България на Световната среща на българските медии

"Медии и национални приоритети" – под това мото ще протече ХV Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция и от Асоциацията на българските медии по света, от 22 до 25 ноември, в албанската столица Тирана. Основни партньори на форума са Албанската телеграфна агенция и Албанското радио и телевизия.

Идеята за срещи от този вид започва да се реализира през 2005 г. в София, с амбицията да събере на едно място българските медии, с които живее и от които се информира българската диаспора. Форматът се оказа устойчив във времето и с всяка изминала година не помръква като съдържание, а напротив – става все по-богат – коментира в навечерието на срещата генералният директор на БТА Максим Минчев.

Темата за националните приоритети е голяма и си струва да бъде проведена дискусия по тях, заявява и медийният експерт и директор на дирекция "Културни комуникации" в БТА доц. Георги Лозанов. По думите му, има няколко относително устойчиви приоритета, около които е добре да се води разговорът - енергийна независимост, инфраструктура, туризъм, право на информация и киберсигурност.

И неслучайно, на срещата в Тирана, колеги от повече от 50 български медии, журналисти от Албания, кореспонденти на други държави и местни бизнесмени ще имат възможност да обменят опит и мисли с представители на българската държава и експерти в различните области.

Радио България ще бъде представено на форума от главния редактор Красимир Мартинов и Весела Манчева - старши редактор в албанска редакция.




Най-важната ни задача на срещата в Тирана ще бъде да представим Радио България с мисията му и възможностите, които има нашата медия, да бъде медиатор и проводник на знанието за страната ни по света – знание, което да формира по-добър имидж на България. Ние правим това вече повече от 80 години,–
уточнява Красимир Мартинов. – Представяме специално изготвена мултимедийна продукция, адаптирана и съобразена с особеностите и познанията на чуждестранната ни аудитория. От друга страна, ще обърнем внимание на нашите колеги от българските медии в чужбина и на продукцията, която Радио България генерира и е специално насочена към емигрантските ни общности. Амбицията ни е да задълбочим градените с години връзки с тях, включително и като привличаме техни представители за наши сътрудници. Стремим се да ги подпомагаме в поддържане на връзката им с родината, с родната култура и език, така че те да са мотивирани да съхраняват и да обогатяват своите, но и познанията на представителите на други националности, с които общуват, за България и за българите. 

И тъй като темата на срещата в Тирана е за националните приоритети и медиите, Радио България също има с какво да бъде полезно в това отношение.

Във време на т.нар. хибридни войни, много важно е какво говориш на света за собствената си страна. Кой, ако не ние, можем да кажем на света онова, което искаме. Наред с това можем да развием и по-тясно партньорство с дипломатическите мисии на България по света и с различни български инициативи в чужбина. Защо и да не сме по-смели в представите си за бъдещето? Например, като засилим политиката по изграждане на имиджа на България по света чрез събития, организирани лично нас, от екипа на Радио България, по теми от общоевропейски и национален интерес. Ролята на балканските езици също не е за подценяване, предвид европейската перспектива и „еврозатрудненията“ на страните от Западните Балканите, а също и темата за миграционния натиск. 

Домакинството на Албания на XV-тата среща на българските медии не е случайно, казват организаторите ѝ. От две години в страната има официално признато българско малцинство – по различни данни между 60 000 и 170 000 души. Българи днес има в Драч, Мала Преспа, Голо Бърдо, а в град Елбасан живеят 12 000 българи. В столицата Тирана техният брой достига 4000, а в Дуръс – надхвърля 3000 души.

Досега световни срещи на българските медии са организирани в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Амстердам, Букурещ, Пловдив и Велико Търново, Босилеград и Цариброд, Атина, Прага, Кишинев и Скопие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение за опасни валежи в събота за 2З области на страната

В събота , 5 октомври, минималните температури ще са между 14 и 19°, в София 16°. На запад максималните ще са до 19-20°, докато над Източна България до 29-30°, в София – 20°. През деня над страната ще премине студен фронт. Локални, временно..

публикувано на 04.10.24 в 19:45

България днес - 4 октомври 2024 г.

В „България днес“ на 4 октомври разказваме за конфликта в Близкия Изток през погледа на българката Весела Райчинова, която живее в близост до епицентъра. В петък е и традиционната ни рубрика „По съседски“ с обобщение на по-важните новини от района на..

публикувано на 04.10.24 в 19:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Има потенциална опасност от мигрантска вълна

Потенциално има опасност от мигрантска вълна, заяви на брифинг служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, на което беше осъдена заплахата за страната ни от рязкото влошаване на средата за..

публикувано на 04.10.24 в 16:19