Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите настояват за европейска забрана на синтетичните пестициди

Снимка: БГНЕС

България се включи в Европейската гражданска инициатива „Да спасим пчелите и земеделците”, която започна на 25 ноември. Чрез събирането на минимум 1 млн. подписа, кампанията цели да предизвика законодателни промени на европейско ниво за забраната на синтетичните пестициди. Настоява се премахването им с 80 на сто в земеделието да стане до 2030 г., започвайки с най-опасните, а окончателното им извеждане от експлоатация да приключи до 2035 г. Единствено устойчивото и свободно от пестициди земеделие може да подсигури изхранването на сегашните и бъдещите поколения и да отговори на нарастващите предизвикателства, причинени от промяната в климата, смятат организаторите на гражданската инициатива. Всяка година у нас отровните препарати унищожават десетки хиляди пчелни семейства, затова българските пчелари се надяват да съберат минимум 15 хиляди подписа срещу използването на пестицидите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Репортери без граници": България се изкачи до 59 място по свободата на медиите

България се изкачва с 12 позиции до 59 място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" за 2024 г., публикувана по повод 3 май - Световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния..

публикувано на 03.05.24 в 09:20

България днес – 3 май 2024 г.

Разпети петък е – ден на смирение и тишина! Примесено с вяра и любов към живота и ближния е изпълнено и специалното издание на "България днес" на 3 май. В него говорим за символите на най-тъжния за християните ден и ще ви срещнем с две, привидно много..

публикувано на 03.05.24 в 08:00

Захлаждане и дъжд на Разпети петък

През следващото денонощие синоптичната обстановка ще се усложни. През нощта в Западна България, а през деня и в останалата част от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. Вятърът ще бъде умерен, временно силен, следобед ще..

публикувано на 02.05.24 в 20:10