В Регионалния исторически музей в Добрич и незрящите вече ще могат да се докосват до културното наследство. Иновативният метод, благодарение на който това става възможно, е разработен по проекта "Другия път" от програмата на Европейския съюз "Еразъм +", на стойност близо 150 000 евро. В инициативата музеят си партнира със Средиземноморската асоциация за местно развитие в Бари, Италия, където е създаден методът, и с още няколко неправителствени организации в Испания и Кипър. Хората със зрителни увреждания ще могат да придобият представа за артефактите чрез синтезия и активиране на целия сетивен регистър. Специалисти от музея, преминали в Италия специално обучение за треньори на незрящите, вече поведоха първите посетители в археологическата експозиция. Групата се докосна до антична фигура на лъв, керамични съдове на траките и диплома на римски легионер. Проектът за хората със зрителни затруднения предвижда и 12 туристически маршрута, които ще бъдат определени от партньорите и включени в наръчник и аудиокнига.
Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а? Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..
Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..
Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..
Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а? Как се променят вкусовете на клиентите и готови..