Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музей в Рим отваря врати за „България през стъклото на времето“

От 12 декември до 12 януари музеят, посветен на живота на римляните – Museo di Roma in Trastevere, в италианската столица ще бъде домакин на интерактивната изложба „България през стъклото на времето“, обгърната от упойващия аромат на български рози. Многобройните посетители на най-туристическия квартал Трастевере, където сe намира музеят, ще имат възможност безплатно да разгледат стъклените плаки със сюжети от българския бит от края на 19-и и началото на 20-век, които бяха показани с огромен успех в Националната галерия „Квадрат 500“ от февруари до април т.г.  Сред експонатите е и старинен фотоапарат, подобен на онзи, с който са снимани, автентична родопска носия и ръчно кован сребърен колан с позлата. Най-завладяваща е инсталацията, създадена от художниците Румен Димитранов и Георги Христов, които чрез анимация и 3D mapping карат фотосите с емблематични български места да оживеят. Усещането за Розовата долина е допълнено с уханието на  гюлово масло, разпръсквано от няколко колби .Специално за изложбата в Музея на Рим е създаден каталог с линк, който позволява на посетителите да разгледат повторно изложбата. Този път виртуално. Една от трите зали, в които е разположена експозицията е обзаведена като вила „Венециани“. В нея гостите ще могат на спокойствие да изгледат „Съкровище в сърцето“ – 20-минутния филм на Милена Кънева и Ирина Дилкова, в който Надежда Близнакова разказва семейната история и разплакана си припомня няколко български думи. Културното събитие се провежда със съдействието на българското посолство в Рим и Българския културен институт и е част от честванията за 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Италия и България. Очаква се на откриването на изложбата да присъстват кметът на Рим Вирджиния Раги и министърът на културните ценности и туризма Дарио Франческини.

Снимки: nationalgallery.bg

Галерия

Още от категорията

„Моята булчинска рокля“ проговаря на 44 езика

Сключването на граждански брак, обричането на вечна вярност или най-общо казано – сватбата - е свещен акт в живота на всяка влюбена двойка . Чака се с особен трепет, нерядко е съпроводен от страх и неувереност, не липсва и дозата суетност и..

публикувано на 18.10.20 в 07:05

Започва VI Международен кино-литературен фестивал "Синелибри"

VI-ият Международен кино-литературен фестивал "Синелибри", който започва днес, ще премине под мотото "Възпитание на чувствата" – с препратка към един от най-влиятелните френски писатели на 19-и век - Гюстав Флобер. Събитията от..

публикувано на 18.10.20 в 05:25

Фестивал за свободен театър промотира независимото изкуство

В събота, 17 октомври, започва 10-ият юбилеен Фестивал за свободен театър в София. Идеята на събитието е да промотира независимото сценично изкуство. Тази година негова централна тема ще бъде вечният конфликт ЕГОСИСТЕМА/ЕКОСИСТЕМА.  В дните до..

публикувано на 17.10.20 в 05:05