Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей в Рим отваря врати за „България през стъклото на времето“

От 12 декември до 12 януари музеят, посветен на живота на римляните – Museo di Roma in Trastevere, в италианската столица ще бъде домакин на интерактивната изложба „България през стъклото на времето“, обгърната от упойващия аромат на български рози. Многобройните посетители на най-туристическия квартал Трастевере, където сe намира музеят, ще имат възможност безплатно да разгледат стъклените плаки със сюжети от българския бит от края на 19-и и началото на 20-век, които бяха показани с огромен успех в Националната галерия „Квадрат 500“ от февруари до април т.г.  Сред експонатите е и старинен фотоапарат, подобен на онзи, с който са снимани, автентична родопска носия и ръчно кован сребърен колан с позлата. Най-завладяваща е инсталацията, създадена от художниците Румен Димитранов и Георги Христов, които чрез анимация и 3D mapping карат фотосите с емблематични български места да оживеят. Усещането за Розовата долина е допълнено с уханието на  гюлово масло, разпръсквано от няколко колби .



Специално за изложбата в Музея на Рим е създаден каталог с линк, който позволява на посетителите да разгледат повторно изложбата. Този път виртуално. Една от трите зали, в които е разположена експозицията е обзаведена като вила „Венециани“. В нея гостите ще могат на спокойствие да изгледат „Съкровище в сърцето“ – 20-минутния филм на Милена Кънева и Ирина Дилкова, в който Надежда Близнакова разказва семейната история и разплакана си припомня няколко български думи. Културното събитие се провежда със съдействието на българското посолство в Рим и Българския културен институт и е част от честванията за 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Италия и България. Очаква се на откриването на изложбата да присъстват кметът на Рим Вирджиния Раги и министърът на културните ценности и туризма Дарио Франческини.

Снимки: nationalgallery.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37