Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Годишните награди в туризма – време за равносметка на постигнатото в сектора

Най-харесвана за морски туризъм е община Варна, а за планински туризъм − община Самоков. Местността Рупите е най-предпочитаната туристическа дестинация от българите.
Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма връчи своите годишни награди, за които се бориха над сто фирми, общини и медии. Победителят във всяка от 16-те категории бе определен чрез онлайн гласуване. В своето изказване министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта, че за краткото време, откакто съществува министерството, то е постигнало изключително добри резултати, а с помощта на премиера Бойко Борисов и колеги от кабинета, туризмът е превърнат в национален приоритет:


2019-та година бе изпълнена с големи трудности, предизвикателства и нелеки задачи, които всички ние, работещите в сектора, имахме. Не е само заради изключително силната международна конкуренция, но и по отношение на фалита на един от най-големите международни туроператори. Заедно успяхме да продължим напред, търсейки работещите решения за сектора. Искам да благодаря на Народното събрание, защото без подкрепата на народните представители, няма да можем да реализираме нашите приоритети. Няма да можем да продължим да променяме в правилната посока Закона за туризма, за да може да надграждаме туристическия продукт, който имаме. Благодарности за кметовете и туристическия сектор, защото без общите усилия, няма как да покажем красивите и малко познатите туристически забележителности в България.

Наградата за най-добра община за планински туризъм бе присъдена на Самоков. Морската столица на България Варна пък бе определена за най-добра община за този вид туризъм. Община Сливен също бе сред наградените, като получи отличието за най-добра община за културно-исторически туризъм. В някои от 16-те категории, не липсваха изненади. Например първото място в категория „Изборът на българите“ бе заето от открития през настоящата година Исторически парк, намиращ се край варненското село Неофит Рилски, а наградата за туристическа дестинация бе присъдена на местността Рупите край град Петрич.

Заместник-кметът на града Илияна Попова смята отличието за голямо признание, тъй като през последните няколко години в резултат на упорита работа, регионът на Петрич се завръща и утвърждава като дестинация на туристическата карта на България.


Много съм щастлива, че първата ни награда тази година е за местността Рупите. Ние умишлено кандидатстваме с наименованието местност Рупите, въпреки че на това място бихме могли да обособим поне три отделни туристически пункта. Те са комплекс „Ванга“, античен град Хераклея Синтика, разбира се, защитената природна зона. Това място по своята същност е уникално, така че не бихме могли да отделим посетителите на античния град и тези на комплекс „Ванга“, защото това е взаимно свързано. Баба Ванга твърдеше, че там има древен град и се оказа права.

За втора поредна година колегата от испанска редакция на Радио България Марта Рос получи награда в категорията „Публикация на тема Туризъм в България за 2019 г. в интернет блог“. Нейният материал, посветен на 10-те места, които си струва да посетим край Велико Търново, привлече вниманието на журито, попадна сред финалистите и събра 61% от вота на гласувалите.

Много благодаря за тази награда, тя за мен е огромна чест – посочи Марта при награждаването. – Аз съм от Испания и живея в България от 11 години и в бъдеще ще продължавам да представям страната ви като туристическа дестинация пред испаноговорящите ми читатели.

И ако погледнем през очите на испанката Марта Рос, ще видим, че най-интересните места в района на старопрестолната българска столица, които си заслужава да посетим са:

Село Арбанаси, пещерата Съева дупка, Дряновски манастир, пещерата Бачо Киро, Трявна, Боженци, върховете Бузлуджа и Шипка, етнографският музей на открито „Етъра“ и Преображенският манастир.

Причината Марта да пише за туристическите забележителности е, че много обича да пътува из България със своето семейство. И на място да прави снимки, да събира информация, която след това да публикува в блога си, за да може и други хора да посетят тези впечатляващи кътчета от България.


Снимки: БТА, БГНЕС, Марта Рос

Още от категорията

Важно за здравната помощ по морето

Лечебните заведения по Черноморието са готови да обслужват пациенти с Covid-19 Нуждаещите се от медицинска помощ трябва да бъдат насочвани от персонала на хотелите, в които са отседнали. При пристигането на туристите хотелиерите са длъжни да..

публикувано на 04.06.20 в 13:20

Бургас с тематични уикенди в подкрепа на туризма

Етно и хендмейд уикенд с разнообразни събития ще се проведе на 12-14 юни в черноморския град Бургас. Това е първият от поредица тематични уикенди, които ще продължат до края на лятото. Колоритният базар на ръчното изкуство /Handmade market Burgas/..

публикувано на 03.06.20 в 13:41

Морските ни плажове очакват туристи

В по-големите ни морски курорти плажовете вече са готови за летния сезон. Чакат се само туристите. Ограниченията около Covid-19 казаха своята дума и голяма част от плажната ивица по родното Черноморие е все още пуста. В някои от най-големите курорти,..

публикувано на 02.06.20 в 16:50