Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешни концерти, нови албуми и дори два рекорда

Фолклорни акценти през 2019-а

Изпълнителите на българска народна музика и тази година зарадваха своите почитатели, дариха им емоционални мигове, изненадаха ги с нови постижения. В историята на отминаващата 2019-а ще останат десетки успешни концерти у нас и по света, нови албуми, празнични събития и дори два рекорда… За някои от тях вече сме ви разказвали, за други вероятно ще научите сега.

Женският народен хор „Ангелите” с диригент Катя Барулова записа в творческата си биография нов диск и наистина вълнуващи сценични изяви. В края на септември хорът изнесе концерти в пет града в Япония като част от честванията на трите годишнини в двустранните отношенията: 80 г. от установяване на дипломатическите отношения, 60 г. от тяхното възстановяване и 110 г. от началото на официалните контакти. Един от концертите беше съвместна изява на „Ангелите“ и г-н Мицуда, който е сред най-известните композитори на музика за видео-игри – сподели Катя Барулова. – Интересът на публиката към нас беше огромен. В Sumida Triphony Hall в Токио, пред около 2000 души публика, пяхме заедно с японската група Hosihigatami – три дами, които свирят на традиционни японски инструменти „шьо“. Проектът се нарича „Молитва за хармония“, а домакините предварително бяха подбрали от репертоара ни песните „Три бюлбюла“ на Петър Крумов, „Дюлбер Яна“ от Ташо Барулов и „Мехметьо“ от Иван Спасов. Изпълнихме и две японски песни. Организаторите промотираха и новия ни албум Heritage („Наследство“), споделят, че има рекордни продажби. След Япония имахме много успешно турне и в Германия и Белгия.


Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ започна сезон 2019 – 2020 с бляскав спектакъл, представящ важни моменти от традиционната българска сватба. Озаглавен е „Ела се вие, превива“ – по една от емблематичните песни, изпълнявани някога при извеждането на булката от бащиния дом. Създаден през 1951 г. от именития български композитор, чието име носи, Ансамбълът е изнесъл повече от 7000 концерта в Европа, Азия, Африка, Америка. Днес ръководител е проф. Елена Кутева – дъщеря на основателя. В екипа са също диригентът Георги Андреев и хореографът Ивайло Иванов, които продължават традицията, търсейки (където е възможно) съвременни изразни средства. Такъв е и новият спектакъл, който е възобновена постановка на Маргарита Дикова по музика на Филип Кутев, чиято премиера е през далечната 1964 г., съчетана с три нови музикално-танцови произведения. Освен в Зала № 1 на НДК, музиканти и танцьори представиха „Ела се вие, превива“ в различни градове на страната, сред които и Варна, откъдето е следващият запис.


Пирин“, един от най-атрактивните фолклорни ансамбли у нас, отбелязва своята 65-а годишнина с поредица от концерти, успешни турнета и престижна награда от международен фестивал.

Кулминацията беше през октомври, в Зала № 1 на НДК, с концерта „Песен в гърло се не спира”. Само три години „по-млад“ от НФА „Филип Кутев“, Ансамбъл „Пирин“ притежава богат репертоар от автентични и обработени образци от Пиринско, както и от всички фолклорни области на страната ни. Над 10000 концерта пред повече от 7 милиона зрители у нас и в над 60 страни по света – това е равносметката на изминатия път, значима част от който е дългогодишният главен диригент Кирил Стефанов, чийто наследник днес е известният народен певец Данислав Кехайов. Наред с прекрасни образци от близкото минало, за празничния концерт „пиринци“ бяха подготвили премиери на музикални и танцови произведения.


Притежателките на най-ниския и най-силния глас в света са българки, и двете – представителки на Родопската фолклорна област. Това е документирано в рекордите на Гинес и установено по всички правила. В края на 2018 г. Смиляна Захариева доказа, че има най-мощния глас, който можете да си представите − силата му надвишава 130 децибела. Това не означава, че тя постоянно надпява оркестъра „Сто каба-гайди“ и „чупи стъклата“, пеейки с пълен глас. Нейният албум „Що съм ти сторил, девойко“ излиза още през 1997 г., а тя пее под съпровод на оркестър „Пловдив“ и ненадминатия гайдар Дафо Трендафилов.


Не знаем колко жени в света могат да изпеят си бемол от контра октава (най-ниската тонова област, която човешкото ухо долавя), но българката Мариана Павлова е регистрирала този рекорд, надвишавайки с голяма терца предишния, което никак не е малко.

Познаваме Мариана от трио „Родопея“, в което е заедно прочутата си майка Христина Лютова и Вергиния Овчарова – три алта, три прекрасни певици. Била е част от Ансамбъл „Родопа“ – Смолян, хор „Ваня Монева“ (тогава „Космически гласове“), „Драгостин фолк“. Днес я помолих да ми изпрати солова песен, защото така и не намерих. Знаех си, че ще получа отговора: „Нямам!“ Ниският глас държи конструкцията – като исото в църковната музика, като основите на всяка сграда, като майката в семейството… Ниският глас печели и рекорди, които се записват в книгата на „Гинес“, без всякакво усилие, само заради природни данни. Мариана живее в Лондон около десет години (отива там, за да помага на семейството на дъщеря си), но не спира да пътува с различни формации, преподава в майсторски класове и копнее да се прибере в България поне за малко. Ще го направи. Както и хиляди наши сънародници, намерили реализация в чужбина. Защото празниците са онзи специален момент, който докосва сърцето и припомня за нашите корени, за наследената емоционална и духовна принадлежност.

Светли празници!



Снимки: philipkoutev.com, mfa.bg, bti.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37