Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Павликени почете Никола Гюзелев с постоянна експозиция

Снимка: pavlikeni.bg

Световноизвестният български оперен певец Никола Гюзелев е почитан от обществеността в родния си град. Историческият музей в Павликени създаде постоянна изложба с негови лични вещи.

Получил световно признание за своя музикален талант, Гюзелев всъщност е завършил живопис в Художествената академия в София и до последно създаваше картини. Затова и Музеят представя в експозицията последната палитра, която е използвал, както и цигулката, на която е свирил той, но и неговият баща.

Експонатите са получени като дарение през лятото, когато бе открита изложба от 8 портрета на Никола Гюзелев със сценични костюми и в роли, които той е пресъздавал на оперните сцени. Сред представените сега ценности има архивни документи, книги, снимки от гостувания на певеца в родния му град. В местното читалище, той се качва за първи път на сцена и пее пред публика.

За специалното събитие в Павликени гостуваха съпругата му Анна Мария Гюзелева, председател на Фондация „Никола Гюзелев“, както и дъщеря му – Адриана Гюзелева. От 2016 година Общината е съорганизатор на ежегодните Международни награди в памет на Маестро Никола Гюзелев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37