Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематични имена от българската поп и рок сцена в нова светлина

Фронтменът на рок група „Щурците“ Кирил Маричков отбеляза своята 75-годишнина с концерт в НДК в края на октомври. На сцената той се качи с „Фондацията“ − състава, с който активно концертира и изнася турнета през последните години. Кирил Маричков, заедно с други свои колеги, създават през 60-те години рок пространството у нас. През 1967 г. се ражда група „Щурците“, превърнала се в емблема за българския рок в продължение на четири десетилетия. Безспорни хитове, сътворени от китариста и певеца са „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“, „Две следи“, „Хамлет“ и мн. др.

От създаването си през 2013 г., „Фондацията“ направи две турнета в Северна Америка и Европа, концерти в Близкия Изток (Израел, Кувейт, Катар и Дубай), в Австралия и Нова Зеландия, в Япония, направи и околосветско турне. Групата, в състав Кирил Маричков (от „Щурците“), Иван Лечев (от ФСБ),Дони,Славчо Николов (от Б.Т.Р.) и Венко Поромански (от „Те“), изпълнява популярни песни на формациите от които самите те произлизат, но представени в нови аранжименти. 


„Обичайните заподозрени“ е друга формация, събрала също някои от най-известните родни музиканти – Мирослав Иванов и Иван Лечев (китари), Стоян Янкулов Стунджи (ударни), Веселин Веселинов – Еко (контрабас). Фронтмен и певец на групата е Стефан Вълдобрев.Музикантите имаха наситено с изяви лято, като последният концерт от това турнето им, озаглавено „Пет летни концерта, без да броим зимния“, беше в Пловдив − Европейската столица на културата − 2019. Малко по-късно, на 11 ноември, в НДК, „Обичайните заподозрени“ изнесоха и „Големия зимен концерт”. Представям си този концерт като завършване не само на лятото, но и на един тригодишен цикъл от поредица от концерти − думи на Стефан Вълдобрев.


В края на същия месец, НДК беше домакин и на концерта „Споделено“, на фънк формацията „Акага“ и Орлин Горанов. Не за първи път музикантите споделят една сцена, а синтезът между фюжън звученето на групата и кадифения тембър на обичания от поколения българи Орлин Горанов, остави прекрасно настроение и много вълнение в залата. „Акага“ и Орлин Горанов представиха интересна и модерна интерпретация на най-популярните си песни, аранжирани за проекта от пианиста на групата Ясен Велчев. В специално подготвената камерна част на концерта се включи и Destiny Quartet, както и Цветан Недялков (китара) и Денис Попстоев (саксофон) и други изпълнители.


За рокмузикантите от Б.Т.Р., 2019-а символично премина през „Невидими стени“ – последния, 12-ти албум на групата (2018г.). Тази година те го представиха на различни сцени у нас, една от които в Созопол, на Празници на изкуствата „Аполония“. Там рок музикантите от Б.Т.Р. изпълниха повечето песни от „Невидими стени“, както и най-популярните си хитове.

Б.Т.Р. в състав: Атанас Пенев - вокали, Славчо Николов − китари, вокали, Иван Калфов − бас-китара, Илиян Диков – барабани, направи турне в Германия, Чехия, Франция, Италия и Испания, а съвсем скоро групата се завърна от концертното си гостуване в САЩ и Канада.


Едно от най-значимите поп събития тази година бяха концертите ( на 8, 9 и 10 декември) в НДК на Лили Иванова − примата на българската забавна музика. Репертоарът, който тя представи, се състоеше от най-известните ѝ хитове, поднесени в аранжименти на Ангел Дюлгеров и Живко Петров, както и нови композиции. Лили издаде и двоен компактдиск, съдържащ 32 песни и винилова плоча с 10. В албума е включила и „Севдана“, от Георги Златев-Черкин. Благодарение на пианиста Живко Петров, класическата цигулкова пиесата придобива нов живот. Стефан Вълдобрев създава текста към нея, Ангел Дюлгеров я аранжира, а световноизвестният наш цигулар Веско Ешкенази изпълнява основната тема. „Севдана“ дава име и на новия албум на Лили Иванова.


Кои са музикантите, с които е осъществен, научаваме от легендарната изпълнителка:


Това са Ангел Дюлгеров (китара и цигулка), Огнян Енев (пиано), Веселин Веселинов – Еко (контрабас и бас китара), Орлин Цветанов (цигулка), Росен Ватев (барабани), Живко Петров (пиано) и вокалната формацията LaTiDa. Изключително съм благодарна, защото не подцениха музиката, която правя. Повечето от тях са и автори в новата ми продукция. По принцип аз си поръчвам песните. Ако харесам мелодията, давам да ѝ се напише текст. Виждам качествата в даден музикант и решавам да пробвам дали може да напише нещо за мен. Първо предложих на Огнян Енев. Той доста се притесни в началото, не беше уверен, че ще се справи. Окуражих го и му казах, че няма как да знае, ако не опита. И така се получи. От Мартин Карбовски (писател, поет, журналист) пък имам текстове към няколко песни. След това дойде Ангел Дюлгеров, на когото също поръчах няколко композиции. Така постъпих и с Еко. Един ден имахме участие в клуб. В почивката чух някой да свири на пианото и се оказа, че е той. Много ми хареса стила му и пожелах да имам песен от него. Еко сподели, че харесва танго, а на мен никак не ми допада като стил. Мина доста време, докато все пак той написа мелодия и тя се оказа танго. Стефан Вълдобрев написа текста към нея, а Ангел Дюлгеров − аранжимента. Толкова бях впечатлена, че я приех веднага и така се роди „Този миг“. Последваха и още две песни на Еко −„Дали“ и „Мигът и любовта“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15