Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София отвори врати Музей на илюзиите

Един нестандартен музей отвори врати в София. В него посетителите загубват представа за реалността и се потапят в света на илюзиите. За разлика от конвенционалните музеи, където експонатите не се пипат и се пази тишина, това увлекателно и изпълнено с преживявания място напълно разрушава концепцията за музей – посетителите могат да докоснат и разгледат абсолютно всички предмети, както и да се снимат навсякъде в пространството.

Музеят на илюзиите в София е част от европейска група музеи, която е основана в Литва. Състои се от илюзии, които са свързани с оптически измами и възприемане на перспективите. Музеят цели да представи един по-богат и по-качествен метод на обучение по забавен начин – обяснява Виолета Попова от мениджърския екип.

Музеят е разделен на няколко зали: историческа зала с различни картини, зала с оптически илюзии, стая с фосфорен тапет, в която хората могат да рисуват със светлина или да оставят отпечатъка на сянката си върху стената.

Коя илюзия предизвиква най-голям интерес?

Зависи, кой от какво се интересува и от каква възрастова група е – отговаря Виолета Попова. – Но обикновено най-голям интерес предизвикват илюзиите, които са създадени на базата на абсолютното изкривяване – нещо, което е коренно различно от начина, по който хората са свикнали да се възприемат. Примерно, много високи едри мъже като застанат на илюзията със стола и ги снимаме, стават като джуджета.


Това звучи смешно, нелепо, бутафорно, но всъщност предизвиква у тях много чиста емоция на детска радост, което е един целен ефект.

Още една, разчупваща въображението илюзия, е обърната стая. Тя, както и останалите 50 експоната, привличат и малки, и големи.


Нямаме конкретна таргетирана група – отбелязва Виолета Попова. – Най-много се забавляват децата на 8-9 години и нагоре, защото те по-качествено могат да изследват някои от експонатите. От това, което видяхме досега, малките деца много се веселят, възрастните хора също, така че атмосферата е много позитивна, всичко е много естествено и забавно.

Сътрудници на музея разказват на посетителите за отделните предмети и илюзии, а също така им помагат да видят правилната перспектива и да застанат на точното място на снимане. За какво да се подготвят хората, които ще посетят Музея на илюзиите за първи път?

Индивидуалното усещане на ситуацията зависи от личната нагласа – казва Виолета Попова. - Всеки е различен, на един ще му бъде интересно едно, на друг нещо съвсем различно. Музеят не е стандартен, той не е нещо, което цели да разбуни духовете и да накара хората да изпаднат в екстаз. Става въпрос за физични, научни експерименти, които са представени по интересен начин. Нашите експонати не са нечувани и невиждани, може би някои от хората са ги срещали в Интернет или в учебниците. Но съвсем различно е да имаш хора наоколо, които да те снимат, ти да можеш да говориш с тях. Получава се нещо като групова забава, която я няма на други места.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не дава повече ключа от управлението на друга политически сила

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но само при вариант, в който направим правителство. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в пострадалите от градушката села в област Велико Търново...

публикувано на 16.06.24 в 12:18

Президентът Румен Радев гостува в Черна гора

Държавният глава Румен Радев от неделя е на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович, предаде БТА. На 17 юни, българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от домакините в..

публикувано на 16.06.24 в 11:26

Показват възможностите на водородните возила

По улиците на София, Пазарджик и Стара Загора през идните дни ще премине демонстрационен водороден електрически автобус и първата водородна електрокола в България. Това съобщават от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на..

публикувано на 16.06.24 в 10:23