Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Акве Калиде“ – модерен атракцион, „стъпил“ върху историческото наследство край Бургас

Детски кът, като гигантско лего, където малчуганите ще могат да строят различни по план римски крепости. Ще могат да облекат дрехи от отминали времена, да стрелят с лък и стрели, да се запознаят със старинни техники на везане, готвене и изработване на кожарски изделия. Всичко това ще бъде възможно скоро в туристическия комплекс „Акве Калиде“, съобщи БНР-Бургас.

Обектът е уникален и атрактивен за посетители и се радва на все по-голяма популярност. Мястото край Бургас е забележително, защото е събрало в себе си хилядолетна история. Сред археологическите ценности, намерени в Акве калиде са крепостните стени на древния град Термополис, римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различни средновековни помещения. Те са достъпни за туристите чрез изградените модерни съоръжения, които улесняват преминаването и разглеждането им.



Вече има обществена поръчка за изграждане на новия център, който ще доразвие мястото като интересна туристическа дестинация, казва Радовеста Стюарт, ръководител на дирекция „Туризъм“ в Община Бургас.



Целта е да се социализира археологическият обект и да се разкаже по любопитен начин за миналото на Акве Калиде.
Този проект създава възможността да включим както археология, така и нещо ново и различно, което липсва на само в общината, но и по цялото Черноморие. Акве Калиде ще бъде едно уникално място и това, което много от бургазлии си пожелаха отново да могат да използват лечебните свойства на минералната вода, ще се случи – казва Радовеста Стюарт.



Проектът за експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на Акве Калиде“ е на стойност 3 млн. лева и трябва да бъде изпълнен в срок от 14 месеца. Той е част от по големия проект  „Силата на водата“, който се реализира по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. По него Община Бургас предвижда създаването на нов туристически маршрут, който ще представя Бургас като интересна дестинация.

Освен Акве Калиде с новия музей и репликата на римска баня, са включени още 3 обекта, свързани с водата. На Ченгене скеле предстои създаването на етнографски комплекс, на остров „Света Анастасия“ ще се разширява пристана, ще бъде възстановена и фасадата на бургаския храм „Св. Кирил и Методий“.

Редактор: Гергана Манчева 

Снимки: Община Бургас и aquae-calidae.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50