Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът „Иновативно предприятие на годината 2019“ открои находчивите в бизнеса

Снимка: БТА

ИТ компания, разработила програма за развитие и привличане на таланти и иновации на работното място, и дружество, създало софтуер за управление на бизнес разходите в реално време, с приложение в 10 държави от ЕС - са победителите в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“. Отличените компании получават знак „Високи постижения в иновациите“. Отличието се връчва ежегодно на финалистите в Националния конкурс, провеждан под патронажа на президента на България Румен Радев. Организатор е Фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Сред номинираните за значими постижения и авангардни иновации у нас, тази година бяха предприятия от областта на информационните технологии и мобилните приложения, разработки в сферата на маркетинга, управлението на данни, аграрната индустрия, медицината, моторните превозни средства и т.н. На церемонията по връчването на наградите, която се проведе в Президентството на 30 януари, присъстваха представители от страните лидери в сферата на иновациите – Германия, Япония, Южна Корея, Израел, Великобритания и Полша, които са сред основните партньори на отличените български компании. 

Пламен Цеков, изпълнителен директор на едната от компаниите-финалисти в конкурса за 2019 г. – Скейл Фокус АД, обясни пред Радио България:


Стартирахме в България, въпреки че сме малка страна. На практика предлагаме нашите софтуерни проекти и решения в целия свят, 80% от проектите ни са в Северна Америка и Западна Европа. Работим от почти осем години. Това е моят съвет към младите предприемачи – да знаят, че макар и да сме малка страна, това не значи, че не можеш да имаш големи проекти. За целта е необходим добър екип, много кураж, повече работа. Трябва да се следват амбициозни и постижими цели. И няма невъзможни неща. На моите връстници им се наложи да заминат и да работят в чужбина, но 20 години по-късно софтуерната индустрия у нас вече е на най-високо ниво. В момента наблюдаваме даже обратния процес, чужденци и българи, заминали в чужбина, идват в България, тъй като тук може да се постигне по-бързо и качествено развитие, отколкото в страните от Западна Европа, например. Там нещата са по-установени. България е доста по-добро място за работа, стига хората да не се ограничават до малкия пазар, който сме ние, а да мислят по-мащабно и с по-широк хоризонт.

Иновациите са ключът към постигане на висок и устойчив икономически растеж, но те са и ключът към нашето бъдеще, каза президентът Румен Радев и насочи вниманието към необходимостта от създаването на Национален иновационен център:

Те не само създават една много по-добра среда за живот, иновациите изграждат хората на бъдещето. Иновациите възпитават хората да мислят позитивно, да имат силата да отстояват своите идеи, да мислят перспективно напред в бъдещето. Имаме нужда от още по-голяма държавна подкрепа, а процентът, който се отделя от държавата за научноизследователска и развойна дейност не ни удовлетворява. Въпросът не е само да дадеш пари, а по какъв начин да организираш този процес. Крайно време е да се създаде Национален иновационен център. Имам идея, по която работим в Президентската институция – ние се нуждаем да пренесем иновативността като занятие, начин на мислене на още по-ранна възраст. Трябва вече да таргетираме българските деца. Предложението ни е във всеки областен град да се създаде център за дигитални технологии и новации, където учениците да могат да отидат. Да има оборудване на високотехнологично ниво, за да могат те безплатно да се запишат, за да се готвят за новите технологии на бъдещето и да придобиват иновационна култура. Това ще има огромен ефект върху развитието не само на иновационната култура в България, а и върху демографията. И най-важното – да възпитаваме поколение на млади, иновативни, смели българи.

Снимки: ScaleFocus и БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31