Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споменът за голямата българска поетеса Леда Милева е жив и ярък

Юбилейното честване в памет на Леда Милева се превръща в празник за почитателите ѝ

Леда Милева
Снимка: БГНЕС

„Красотата понякога се появява неочаквано. Тя може да бъде един заскрежен храст или горска теменужка, или детска усмивка или една благородна постъпка. Важното е да умееш да я забелязваш – казваше приживе голямата българска поетеса Леда Милева.Тя е дъщеря на талантливия поет и публицист Гео Милев, представител на експресионизма в българската литература.На 5 февруари /днес/ се навършват 100 години рождението й, а това е повод за поредица от възпоменателни срещи, рецитали и инициативи, посветени на Леда Милева. Тя е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. Има множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Преводач е на съвременна американска, английска и африканска поезия. След Втората световна война, от 1944 до 1951 г., Леда Милева е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София, главен редактор е на списания за деца, а в периода 1966-1970 г. е начело на Българската национална телевизия. През 70-те години работи в Министерство на външните работи, а до края на 1978г. е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО. След завръщането си у нас в продължение на 10 години Леда Милева е председател на Съюза на преводачите и създава списанието за чуждестранна литература „Панорама“. Тя е дългогодишен председател на българския център на Международния ПЕН клуб.

Леда Милева ни напусна на рождената си дата през 2013г., а споменът за нея остава ярък и жив. Доказателство за това е голямото внимание, с което беше подготвена програмата за честването на юбилея в читалните и фоайетата на Столичната библиотека. За първи път там се показват оригинални документи и ръкописи, както и снимки на Леда Милева с бележити творци и публични личности.


Специално за експозицията от агенция “Архиви“ са предоставили част от получените наскоро лични вещи от родственици на писателката. Представени са и нейни международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи, както и преводни издания. Един от най-интересните експонати е тетрадка със стихове, писани от поетесата когато е била едва на девет години. Честването на 100 годишнината от рождението на Леда Милева ще продължи до 14 февруари в Столичната библиотека.


Почитателите на творчеството й са поканени на възпоменателна вечер, в която ще участват забележителни автори като Георги Константинов, Бойко Ламбовски, Иван Гранитски, проф. Михаил Неделчев и др. „Ще си спомним за Леда Милева и чрез прожекцията на филм, подготвен от нейния племенник проф. Аврамов“ – казва Марчела Борисова, зам. директор на библиотеката:





„Леда Милева беше приятел на библиотеката, още от първото си идване през 2000г. Оттогава може би шест пъти тя беше гостувала по различни поводи. Отбелязваме достойно нейната 100 годишнина с богата програма от културни събития, които основно ще се проведат в нашия детски отдел. Започваме на 5 февруари в „Стаята на приказките“,  която вече ще носи името на Леда Милева. Организирали сме различни ателиета, ще слушаме детски песни, ще четем гатанки, които Леда Милева е писала за най-малките. Ще има арт ателиета, ще рисуваме в т.нар. „работилници с грамофон“ и т.н. Интересът към това честване е много голям, ще ни посещават групи от детски градини, различни училища, така ще е до събота включително. На 5 февруари вечерта, заедно с Българския П.Е.Н. център, Съюзът на писателите и издателство „Захари Стоянов“ валидираме тук в библиотеката марка, посветена на юбилея на голямата ни писателка.


Ще покажем и наша изложба „Детският свят на Леда Милева“, с нейното лично посвещение за екипа на Столичната библиотека и за всички деца-читатели. Представяме книги и издания, които съхраняваме и грижливо популяризираме сред нашите малки читатели“.


1 юни 2012 година. Леда Милева раздава автографи за тържество за Деня на детето.

Снимки: Гергана Манчева и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25