Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червеногуши гъски дойдоха да зимуват на Дуранкулашкото езеро

Снимка: wikipedia.org

200 червеногуши гъски, които са световнозастрашен вид долетяха да зимуват на Дуранкулашкото езеро край Шабла, Североизточна България. Птиците се появиха след среднозимното преброяване на пернатите обитатели на влажната зона, когато не бе забелязан нито един екземпляр от този вид.

Причина за това са климатичните промени, които изместват на север прелетния път на червеногушата гъска, която ще продължи да идва в България, но вероятно за по-кратко. Преди години ятата бяха наблюдавани да долитат още през ноември, но напоследък това се случва след средата на януари. Най-голямата численост от вида е установена през март 2018-а, когато в защитената зона кацат около 30 000 птици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27