Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четири пещери − в България и Гърция, ще получат субсидии за инфраструктурни подобрения

На 26 февруари в община Неа Зихни в гръцката област Серес се проведе Началната среща на участниците в европейската програма „Interreg България-Гърция 2014-2020“ под заглавие “My caves” (Моите пещери).

Срещата организира Община Неа Зихни в сътрудничество с две гръцки пещери – Алистрати в Серес и Ангитис (Маарата) в Драма, и две български – Ягодинска и Ухловица в района на Смолян.

Инициативата идва от страна на отговорниците на алистратската пещера, а разузнавателната среща е проведена в Гоце Делчев през 2017 г.

Четирите пещери ще получат субсидии за инфраструктурни и технологични подобрения, както и за да се свържат помежду си чрез проекта „Модернизация, реклама и изследване на пещери“. Те смятат да организират общи семинари и да участват заедно на международни туристически изложения.

По-конкретно дейностите, които организаторите планират, са обучаване на екскурзоводи, поправка на коридори и парапети, подобряване на осветлението, почистване и защита на пещерите, но и тяхното рекламиране. Посетителите на всяка от тези пещери ще могат да виждат на живо останалите чрез екрани, а в пещерата Алистрати планират скоро да започне да функционира уникален робот-екскурзовод, който ще говори на 40 езика.Още от категорията

Наложената заради коронавируса карантина пренарежда ценностите

На 13-ти март България обяви извънредно положение, заради заплахата от бързото разпространение на коронавируса. Част от работодателите, които имаха възможност, пренастроиха ритъма на дейността си и организираха за служителите си дистанционна форма..

публикувано на 28.03.20 в 08:05

Кои дезинфектанти са ефективни срещу COVID-19

Още с началото на информациите за задълбочаващата се коронавирусна зараза, хората масово започнаха да купуват различни препарати и гелове с цел дезинфекция. Намаляха и дори на места в магазинната мрежа изчезнаха  антибактериалните гелове, с..

публикувано на 27.03.20 в 11:50

Роденият в Америка Ерик Алексиев се завръща към корените си в България

Все повече стават българите, които след години живот в чужбина, преоткриват очарованието на родината и отварят нова житейска страница именно у нас. Един от тях е роденият в Калифорния  Ерик Алексиев. Завръщането на  25-годишния мъж има и..

публикувано на 27.03.20 в 10:50