Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В българското училище „Иван Вазов“ в Париж се провеждат изпити по български по европейската рамка

Снимка: личен архив

Българската общност във Франция отбеляза националния празник 3-ти март с тържествен прием. По покана на посланика на България Ангел Чолаков в посолството се събраха българи и приятели на България. В рамките на събитието бе обявено, че по договор, сключен със Софийския университет, българското училище  «Иван Вазов» в Париж става домакин на изпити по български език, отговарящи на европейската рамка за чуждите езици. Първата изпитна сесия ще бъде на 21 март. Тя е отворена за ученици от всички възрасти и класове от всички български неделни училища, а също и за възрастни. След успешно полагане на изпита за владеене на български език, учениците получават сертификат с безсрочна валидност.Удостоверението за степен на владеене на езика, издадено от Софийския университет, се признава в цял свят. Освен това българските висши учебни заведения могат да признаят оценката като балообразуваща за кандидат-студенти от чужбина.

Тази учебна година в БУ «Иван Вазов» в Париж учат около 100 ученици, поравно в присъствена и в дистанционна форма на обучение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът издаде указ за назначаването на нов служебен кабинет

В изпълнение на Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за назначаване на предложеното от номинирания за служебен премиер Димитър Главчев правителство. Очаква се новият кабинет веднага да положи клетва пред Народното събрание. В друг..

обновено на 27.08.24 в 08:46

В Бургас ще танцуват в народните ритми на България, Румъния и Словакия

Концертът "Фолклорен форум" ще зарадва почитателите на народната музика на 27 август от 19 часа на сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас. Публиката ще има възможност да се наслади на фолклорни песни и танци от България, Румъния и Словакия...

публикувано на 27.08.24 в 08:05

Предстои леко захлаждане и краткотрайни валежи с гръмотевици

След полунощ  ще се изясни над по-голямата част от страната, като по-значителна облачност ще има над крайните югоизточни райони, където ще превалява дъжд с гръмотевици. Във вторник, 27 август, до обяд над повечето райони ще преобладава..

публикувано на 26.08.24 в 19:45