Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради COVID-19

Исканията за социални помощи нарастват, все още няма риск за учебната година

| обновено на 02.04.20 в 10:02
Снимка: Архива

Само за ден са регистрирани над 4700 безработни българи

Правителството е поискало актуализация на бюджета, за да се посрещне увеличаващият се брой на исканията за помощи, съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Към момента 23 000 души получават социални помощи. „В началото на кризата сме, готвим се за най-лошото“ - каза Сачева, но уточни, че е рано да се правят генерални заключения.  

Само в рамките на вчерашния 1 април бюрата по труда в страната са регистрирали 4777 нови безработни. 

45 млн. лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа. На над 17 000 души ще бъде осигурен топъл обяд. Предстои и предоставяне на индивидуални хранителни пакети, съвместно с Българския червен кръст, като от тази мярка ще бъдат обхванати около 45 000 души.

Общият брой на болничните листове е над 176 000, над 5200 са заради карантината.

59 са заявленията, подадени до момента по програмата на правителството "60/40". Очаква се до края на седмицата Европейската комисия (ЕК) да даде разрешение за плащанията по програмата, каза още Деница Сачева.

Изплащането на пенсиите ще започне до 7 април и ще продължи до 23 април. Хората над 68 години ще получат пенсиите си вкъщи. Пенсия може да бъде получена и от упълномощено лице с еднократно изрично пълномощно.

Учениците ще се върнат в клас най-рано на 14 май

"Няма да има проблем да приключим учебната година при сценарий - връщане в клас след края на извънредното положение, ако то се удължи до 13 май", заяви на брифинг в Министерския съвет и министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Той допусна, че е възможно преместване на изпитите във времето - от 4 до 10 дни. Ще бъде предложено планираните дати за държавните зрелостни изпити да бъдат променени - на 30 май и 1 юни. 

Относно кандидат-студентските кампании, просветният министър заяви, че ведомството има готовност, да издаде и по-рано дипломите на учениците от 12 клас, в случай, че в някое висше училище у нас или в Европа приемните изпити не бъдат изместени. Министерството на образованието и науката ще предложи и отлагане на изпитите за учениците след 7 клас, така че те да се проведат на 13-15 юни. 

Красимир Вълчев подчерта и, че няма единна организация на обучението при дистанционното обучение, влязло в сила след обявяването на извънредното положение в страната: „Факт е, че е трудно и затова отново искам да благодаря за подкрепата на родителите и на учителите“. 

Министърът поясни, че висшите училища са били подготвени за дистанционното обучение, но има проблем с практическото обучение в някои от университетите, като например в професионално направление „Медицина“. Още по темата - ТУК

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и специалната секция на БНР в  по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38