Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазаровден – празник, който и в трудно време ни зарежда с емоция и настроение

Снимка: vratza.bg

Венец на лазарка, хвърлен в реката – така илюстративно можем да започнем разказа за красивите обреди и традиции от пролетния ни календар.

Лазаруването е български обичай, който се изпълнява на християнския Лазаровден. Празникът на Свети Лазар е в осмия ден преди Великден и се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота. Имало е време, когато улиците на селищата в България са се изпълвали с песните на лазарките. Групи от млади момичета, пременени в невестински празнични одежди, поемали по улиците от ранни зори. Отбивали се от врата на врата в домовете и пеели своите лазарски песни - благослов за здраве, щастие и берекет. Тези млади момичета, които сякаш водели в домовете пролетното настроение, брали в ранно утро пролетни цветя и клонки, които оплитали на пъстри венци.



Във фолклорната ни традиция Лазаровден
 се свързва с нивите, пасбищата и горите, но това е и денят на момите, за които лазаруването е знак, че могат да имат любим, а след това да се омъжат. Старите българи казвали, че мома, която не е лазарувала, не може да встъпи в брак. Празникът винаги е бил предшестван от трескава подготовка, както от момичетата, които разучавали песните, така и от стопаните, които задължително заделяли по нещо, с което да ги дарят в дома си.



Старите традиции обаче трудно устояват на ритъма и начина на живот в съвремието ни. На много места обичаят е позабравен или просто няма достатъчно млади момичета, които да сформират лазарска група. За радост има и места където огънят на традицията се подклажда в местните читалища. Измислят се и нови подходи, за да стигне празникът до повече хора. Така например по нов начин погледнаха към обичая лазаруване миналата година в община Враца. За да бъде пъстър Лазаровден, там събраха стотици хора на градския площад.

Днес обаче за пръв път както във Враца, така и навсякъде в България, лазарките ще останат по домовете си. Извънредното положение и мерките срещу разпространението на Covid-19 налагат хората да не се събират, да останат изолирани, докато пандемията отмине. Животът ни сякаш се пренесе в социалните мрежи и по всичко личи, че и лазарките ще обиколят домовете ни виртуално. Глобалната мрежа вече изобилства от снимки на лазарки от предишни години. Сред най-харесваните са тези от софийското село Долни Богров, където имат съвсем нови носии, ушити специално за обичая лазаруване. Сега красивите дрехи остават на закачалката, в очакване за следващата година. Във Враца пък разтвориха албумите със снимките от площада през 2019 година. С тях ще повдигат празничното настроение и ще призовават „Останете си вкъщи”.



„В последните години усилията на община Враца бяха насочени към това събитията да не остават изолирани само в дома и в семейството, а да може по-голямата част от празниците да прекарваме заедно. Е, не и тази година” – казва Стела Димитрова, началник отдел в Община Враца.


Миналогодишният Лазаровден беше част от цялостна пролетна програма във връзка с инициативата ни да бъдем заедно във Враца – припомня ни тя. – За да е по-атрактивно, направихме такова масово лазаруване. Имаше автентична възстановка на празника с помощта на децата от детските градини, на представителния детски ансамбъл в града, на хореографи, танцьори, музиканти. Получи се много хубаво тържество, събраха се много деца и техните родители, времето също беше хубаво.



Не е чак толкова далеч от традициите празнуването на площада, защото хората са се събрали за това – да се видят, да се повеселят заедно. Но когато се съберат много хора емоцията се подсилва – тя е в облеклото, в народните песни, традиционните носии. От всичко това се получава много хубав празник, гордея се с него.



Тази година ще спазим напълно забраната за излизане, а само ще споделим празника в интернет със снимки от миналата година. Ще бъдем стриктни в съблюдаването на всички мерки.
Ще подтискаме емоцията. Няма да е лесно, дори ще бъдем по-семпли и с украсата на града за всички празници. Не искаме да провокираме хората да излизат. Ще оставим празника да бъде в дома, в семейството.”

Снимки: vratza.bg и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30