Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Велики четвъртък Христос установява тайнството Евхаристия

4
Снимка: Дарина Григорова

На Велики четвъртък, който според някогашната еврейска традиция, започвал след залеза на предходния ден, Църквата отбелязва четири важни събития. Преди вечерята, Спасителят умива, в знак на смирение, нозете на учениците си. После, на Тайната вечеря, Той установил тайнството Евхаристия (причастие), като разчупил хляба и дал на апостолите да пият от чашата с вино с думите: "Яжте, това е Моето тяло, което за вас се преломява, за опрощение на греховете!". Той благословил и виното: „Тази чаша е Новият завет в Моята кръв, правете това за Мое възпоменание”. След вечерята, Иисус се оттеглил в Гетсиманската градина, за да се помоли на Своя Отец. Там, срещу 30 сребърника, Юда го предава на стражата, изпратена от фарисеите.

Православната ни църква отбелязва този ден с Велик маслосвет и четене на 12-те евангелия от апостолите Йоан, Матей, Марк и Лука.

На Велики четвъртък, още преди изгрев слънце се боядисват яйцата и се замесва тестото за великденските хлябове.

В древността боядисвали яйцата само в червено, с помощта на природни багрила. Те символизирали Христовата кръв и Възкресението. В наши дни великденските яйца се багрят в най-различни цветове, но православната традиция повелява, първото винаги да е в червено. Именно него християните отнасят в храма, преди богослуженията на Велики четвъртък.

Снимки: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30