Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скаутските знания са от полза по време на пандемия

Снимка: личен архив

Малко известен факт е, че Българската скаутска организация е една от първите, учредени в света – през 1911 г., само четири години след възникването на Скаутското движение в Англия. За дълъг период от време – от началото на Втората световна война и по време на тоталитарния режим в България до 1989 г. тя не функционира. В момента е една от най-малките в Европа и се намира в „процес на възраждане”, казва Йордан Дянков от Управителния съвет на Организацията на българските скаути.

Тя се състои от около 500 човека от различни възрастови групи. Най-малките са 5-6 годишни деца – т.нар. „бобърчета”. От 7 до 11 г. са „вълчета”, а между 11 и 15 г. – „скаути”. 15-18-годишните са „венчъри”, а 18-26-годишните – „ровъри”. Възрастните скаути са доброволци, които помагат при всички дейности.

По време на извънредното положение в България – до 13 май, Организацията на българските скаути предприе инициативата „Скаутството никога не спира – 30 дни онлайн предизвикателства за децата и младите хора”.


„Вече повече от месец традиционната ни работа с деца е невъзможна поради извънредното положение в страната. Ежеседмичните ни сбирки, лагерите, походите няма как да се случат. За да не прекратяваме връзката с децата подехме тази инициатива с идеята тя да ги държи в група, да е нещо интересно и занимателно за тях, както и да е полезно − да научат нови неща.

Предизвикателствата са много разнообразни, има за всички възрасти – както по-лесни, така и по-трудни. В зависимост от уменията, всяко дете може да ги изпълни самостоятелно с различна степен на трудност. С всеки изминал ден се включват все повече деца. Най-активните ще получат и награди в края на инициативата. Минимумът е да са участвали в поне 80 процента от предизвикателствата. Наградите са скаутски – значки за участие, но за най-активните ще има иоще нещо, но него пазим в тайна, за да бъде изненада.”

Поради неизвестността около пандемията от новия коронавирус е пропаднала цялата програма на Организацията на българските скаути. В дейностите оттук нататък до решаване на кризата основно ще се импровизира, казва Йордан Дянков.

„Бяхме в напреднал етап за Европейското скаутско джамборе, което трябваше да се проведе в Полша в края на юли, началото на август. Над 20 000 деца скаути от цяла Европа щяха да се съберат в Гданск на лагер. То обаче се отмени за следващото лято.”

Придобилите скаутски знания могат да помогнат на хората по време на пандемия, смята Йордан Дянков. Най-ярко това се изразява в отговорността и дисциплината им. Освен това децата намират приятели както в страната, така и от целия свят, с които да обменят идеи и да осмислят времето, прекарано вкъщи. Но защо човек изпитва желание да стане скаут?

„За най-малките може би това е предизвикателството, различните атрактивни дейности, които организираме. Децата много обичат да се включват в тях. За доброволците, които работят с децата, мотивацията е по-различна.

Това е желанието да помогнеш, да дадеш от себе си и да научиш децата на нещо, да им предадеш опита си и да им дадеш щастие, тъй като детската усмивка е безценна.”

Организацията се гордее с отличието за доброволческа инициатива, получено от президента на България през 2018 година.

„Така бяха възнаградени усилията на децата за спасяването на кестените. Идеята ни беше с различни биологични методи, без използването на препарати, да се преборим с вредителя листоминиращ молец, който напада кестените и изяжда листата им в различни градове у нас” − обяснява Йордан Дянков.

Мотото на българските скаути е „Да направим света по-добър”, което в настоящия труден момент се превръща в посланието им към целия свят.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Служебният премиер заяви, че се усеща липсата на редовно правителство

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Сигурно президентът Румен Радев има някакви съображения, тъй като знаете,..

публикувано на 12.07.24 в 08:23

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05