Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Още една стъпка на България към "чакалнята" на еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонен  разговор на премиера Бойко Борисов с френския президент Емануел Макрон, българкият министър-председател е съобщил, че страната ни е изпратила писмо до Европейската централна банка (ЕЦБ) за завършване на процеса на оценка за установяване на тясно сътрудничество по отношение на Банковия съюз, което е предпоставка за последващо кандидатстване и приемане в европейския Механизъм на обменните курсове (ERM II)

Изразявайки  благодарност, че още през 2018 г., по време на българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон е подкрепил идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната, Бойко Борисов е заявил, че „разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ“.

Това писмо на българското правителство и Българската народна банка (БНБ) до ЕЦБ се оценяват от наблюдателите като важна стъпка към влизането на страната във валутно-обменния механизъм, предхождащ приемането в еврозоната. Очаква се България да поиска да бъде приета в ERM II и банковия съюз през лятото, защото има все още какво да се направи, за да се отговори на изискванията за влизането в т.нар. „чакалня за еврозоната“.

Дали сегашната икономическа и финансова криза, предизвикана от Covid-19, ще окаже влияние върху решението за допускане на страната до валутно-обменния механизъм, не се знае със сигурност. Но че тя ще промени доста наблюдаваните от ЕЦБ макроикономически показатели на България  като външен дълг, бюджетен дефицит, инфлация и т.н. е сигурно. В Министерството на финансите и в БНБ много добре знаят това и са набелязали необходимите мерки, за да спазим Маастрихтските изисквания. В крайна сметка исканата оценка от ЕЦБ е точно за това – да покаже доколко страната е адекватна на изискванията.

От друга страна обаче, решението за допускането до чакалнята за еврозоната не зависи само от спазването на петте основни критерия от Маастрихт, които засягат инфлацията, държавния дълг, бюджетния дефицит, дългосрочния лихвен процент и обменния курс между националната валута и еврото, а се подчинява и на редица политически съображения. Доказателство за това е  днешният разговор Борисов-Макрон. 

Всъщност може да се каже, че влизането или не в ERM II е преди всичко политическо решение, което от своя страна зависи от много фактори. Важното е, че България подаде документи за присъединяване към еврозоната и очаква подкрепата на европейските лидери, независимо от сложната икономическа конюктура в Европейския съюз и нееднозначните оценки за постиженията на страната ни.

Още от категорията

Двамата съпредседатели на Съвместната комисия проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев

Няма напредък в спорните исторически въпроси със Северна Македония

11 среща на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония , създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, приключи без резултат.   Двамата..

публикувано на 04.12.20 в 18:33

Зоран Заев е готов да преговаря с България до лятото на 2021 г.

Специалният пратеник на Северна Македония за България Владо Бучковски е само мотиватор за прилагането на Договора за приятелство и добросъседство, каза премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев. Той ще има мандат от 1 година. Преговорите се водят..

публикувано на 03.12.20 в 18:43
Ангел Димитров и Драги Георгиев

Заседание на българо-македонската комисия по историческите въпроси

На 4 декември Смесената българо-македонска комисия по спорните исторически въпроси ще заседава онлайн, предаде БТА. Македонската телевизия Алсат цитира  българският съпредседател Ангел Димитров, че политиците от двете страни искат напредък в работата..

публикувано на 03.12.20 в 06:15