Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците ще приключат годината дистанционно

Матурите ще се проведат на 1 и на 3 юни

Красимир Вълчев
Снимка: БТА

Учебната година за учениците няма да бъде удължена и ще завърши неприсъствено в електронна среда, обяви образователният министър Красимир Вълчев. Само седмокласниците и дванайсетокласниците ще се завърнат в класните стаи, за да положат изпитите за кандидатстване в гимназиите и държавните зрелостни изпити.

Няма да се провежда националното външно оценяване след 4 и 10 клас.

Националното външно оценяване след 7 клас ще се проведе на 15 и на 17 юни съответно по български език и литература и по математика, а зрелостните изпити са насрочени за 1 и 3 юни – 12 дни по-късно от първоначалните дати. Препитването ще става в повече класни стаи с до десет ученици във всяка една от тях и в присъствието на по един квестор. Свидетелствата за средно образование ще се забавят само с 4 дни и това няма да попречи на кандидатстването в български и в чуждестранни университети, каза министърът.

Част от предвидения в учебната програма материал няма да бъде включван в изпитите. За зрелостниците отпадат темите, свързани с лириката на Никола Вапцаров, с романа “Железният светилник” на Димитър Талев и с романа “Тютюн” на Димитър Димов. Кандидат-гимназистите пък няма да решават математически задачи с неравенства и няма да отговарят на въпроси за сложно съставно и сложно смесено изречение, за “Бай Ганьо пътува” на Алеко Константинов, “Неразделни” на Пенчо Славейков, “Заточеници” на Пейо Яворов, “По жътва” на Елин Пелин, “По жицата” на Йордан Йовков.

За седмокласниците, които в деня на изпита се намират под карантина, ще бъде създадена специална организация, така че да могат да кандидатстват след направен PCR тест. В момента това са 14 деца.

През лятото, ако епидемиологичната ситуация позволява, “присъствено или частично присъствено” ще се преподава неусвоения материал на ученици, които не са участвали в електронното обучение. Според данните на МОН 2% от децата не са се включили в дистанционния образователен процес, а 26,5 на сто са се обучавали “асинхронно” чрез поставяне на задачи и контрол на изпълнението им.

Намалява се приемът в държавните университети, съобщи още образователният министър.

През тази и през следващата седмица детските градини ще останат затворени, тъй като рискът от заразяване на децата е прекалено голям.

За още детайлна информация, чуйте запис от брифинга на министъра на образованието Красимир Вълчев - ТУК.

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45