Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Напусна ни голямата родопска певица Христина Лютова

Снимка: Facebook / Христина Лютова

Това съобщи дъщеря ѝ: „Тази сутрин (12 май) спря да тупти сърцето на моята майка… 12 дни преди на навърши достолепните 80 години.“

Христина Лютова е родена в Смолян на 24 май 1940 г. Като ученичка с успех изпълнява модерни за времето песни, а решението да се занимава професионално с народна музика идва сравнително късно. През 1962 г. постъпва в Ансамбъл „Родопа“ в родния си град и така родопската песен става нейна съдба и вдъхновение. Три десетилетия Христина Лютова е сред солистите на смолянския ансамбъл, но това далеч не изчерпва нейния принос в сценичното претворяване на родопския фолклор. От различни източници, предимно възрастни носители на народната ни песен, тя е събрала и съхранила над 400 безценни образци. Част от тях са във фонда на Българското национално радио.

Нейният красив, плътен и богат на тембри алт е звучал във Франция, Куба, Холандия, Русия, Гърция, Мексико, Беларус, Чехия, Корея, Германия, Унгария и др. страни, където е гостувала като част от народния хор „Големите български гласове“ с диригент Здравко Михайлов. Много почитатели събра и Каба трио „Родопея“, в което пееше с дъщеря си Марияна Павлова и Силвия Ненкова (също певици с ниски гласове).


През последните години известната родопчанка живееше при дъщеря си в Лондон. За здравето ѝ са се грижили добри лекари, споделя Марияна, а за Христина казва, че е запазила мъдростта и силата на духа си.

Поклон пред паметта ѝ!


Още от категорията

„Оренда“ – един малък български хор в Париж

В анонса към концертните програми на „Оренда“ четем: „Дванадесет певици - като 12-те деления на часовника, като 12-те месеца на годината и 12-те лунни цикъла... Това число, смятано за космическо, като точка на извечната хармония, символизира в някои..

обновено на 25.05.20 в 07:53

Детският хор на БНР на 60 години

„Концертът в зала № 1 на НДК, посветен на годишнината, се отлага, но нека бъдем заедно в мислите си на този ден – настоящи и бивши хористи, в България и по света. И нека запазим високия дух, на който сме се научили тук, в Детския радиохор“ – призовава..

обновено на 24.05.20 в 10:43

Костадин Генчев: „Фолклорът е неизчерпаем извор“

Народната музика е живот и призвание за известния кавалджия Костадин Генчев. Наскоро той закръгли 50-ия си юбилей, събрал в годините вдъхновеното творчество на именития ни музикант – виртуозен инструменталист, аранжор на песни, мелодии, хора, автор..

обновено на 24.05.20 в 10:40