Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Търси съкровището” в София

4
Орден „Мадарски конник“ 1 степен

Животът в България постепенно се възстановява. След дългата изолация хората използват хубавото време, за да прекарат повече време навън. А от 15 май до 15 юни те ще могат да съчетаят приятната разходка в централната част на София с участие в играта „Търси съкровището”. Целта ѝ е да популяризира места, личности и събития, свързани с историята на България, а също ордените и медалите като начин на обществена признателност на заслужили хора. 20-те „съкровища”, които трябва да намерят ентусиастите, са контейнери с отличия, учредени в периода от 1945 до 1991 г.

„Причината, поради която избрахме този период е, че тогава са създавани и раздавани най-много ордени и медали. Сред ордените са „Кирил и Методий”, „Народна Република България”, който е бил един от висшите, „Медал за майчинство“, с който са награждавани майки, родили, отгледали или възпитали 3 и повече деца. Този орден не присъства в съвременната наградна система. Включена е широка палитра от ордени, връчвани на хора с най-разнообразни заслуги и се надяваме играта да стимулира разбирането за българската наградна система”, обяснява Евгений Иванов, един от организаторите на инициативата.


Контейнерът съдържа също информация кога е учредено и отменено отличието, кой е неговият автор и кратко описание за какви заслуги е връчвано. Първите 25 участника с най-много открити съкровища ще получат каталог “Почетни звания, ордени и медали на България (1944 – 2020 г.)”, както и орден или медал (учреден в периода от 1945 до 1985 г.).

„Каталогът дава нов поглед върху българската наградна система, предпоставките за нейното възникване и развитие, има и непоказвани до момента образци. И най-важното: обяснява защо е бил връчван всеки един орден, почетно звание или медал. Включена е информация дори за металния състав – нещо, което не присъства досега в нито един каталог - казва Евгений Иванов и загатва, че отличията ще бъдат скрити около знакови за историята места: – Орденът „Кирил и Методий” ще е до места, свързани с българската култура. Военните ордени и медали – близо до национални паметници. Ние популяризираме тези места и искаме хората да научат, каква цел имат ордените и медалите и за какви заслуги са връчвани.“

Орден „НРБ“ 2 степен с кутияПознават ли българите историята си или трябва постоянно да се напомня за по-важните места, личности и събития?

„Опасявам се, че българската история се интерпретира от гледна точка на политиката – смята Евгений Иванов. – Историята не следва да се разглежда еднозначно. Във всеки етап има събития, с които можем да се гордеем. И ние се опитваме да покажем точно това: че има хора, които са заслужили и са били удостоени с държавни награди. Ние трябва да ги познаваме, те трябва да служат за пример. Необходимо е обществото по-активно да разпознава хората, които заслужават отличия и да ги предлага за награждаване. Това е целта на проекта на ЕС, в рамките на който се реализира играта: да дадем по-широка възможност на гражданите да предлагат личности за ордени и медали. Има дефицити в съвременната наградна система и нашата задача е да посочим възможните решения.”

Организаторите разчитат на съвестта на участниците и уточняват, че лица под 18-годишна възраст трябва да са придружени от своите родители, защото контейнерите са скрити на места, изискващи присъствието на възрастен човек. Необходима е и предварителна регистрация. Всички условия могат да се намерят на страничката на играта във Фейсбук.

Галерия

Още от категорията

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов (ляво) и председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов (средата)

Възстановяват се зелените коридори за ваксиниране срещу Covid-19

От днес хората, които желаят да се ваксинират незабавно, ще могат да го направят чрез т.нар. зелени коридори, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов е изпратил..

публикувано на 28.02.21 в 13:53

Пристигнаха дългоочакваните ваксини на „Астра Зенека“

52 800 дози от ваксината на „Астра Зенека“ срещу коронавирус бяха получени тази сутрин и вече се разпределят към Районните здравни инспекции, съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. В края на следващата седмица се очакват..

публикувано на 28.02.21 в 10:20

1079 новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 1079 нови случаи на коронавируспри направени 8476 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Близо 13% от пробите са се оказали положителни. Най-много новозаразени има в София – 322, в Бургас -..

публикувано на 28.02.21 в 08:59