Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Търси съкровището” в София

4
Орден „Мадарски конник“ 1 степен

Животът в България постепенно се възстановява. След дългата изолация хората използват хубавото време, за да прекарат повече време навън. А от 15 май до 15 юни те ще могат да съчетаят приятната разходка в централната част на София с участие в играта „Търси съкровището”. Целта ѝ е да популяризира места, личности и събития, свързани с историята на България, а също ордените и медалите като начин на обществена признателност на заслужили хора. 20-те „съкровища”, които трябва да намерят ентусиастите, са контейнери с отличия, учредени в периода от 1945 до 1991 г.

„Причината, поради която избрахме този период е, че тогава са създавани и раздавани най-много ордени и медали. Сред ордените са „Кирил и Методий”, „Народна Република България”, който е бил един от висшите, „Медал за майчинство“, с който са награждавани майки, родили, отгледали или възпитали 3 и повече деца. Този орден не присъства в съвременната наградна система. Включена е широка палитра от ордени, връчвани на хора с най-разнообразни заслуги и се надяваме играта да стимулира разбирането за българската наградна система”, обяснява Евгений Иванов, един от организаторите на инициативата.


Контейнерът съдържа също информация кога е учредено и отменено отличието, кой е неговият автор и кратко описание за какви заслуги е връчвано. Първите 25 участника с най-много открити съкровища ще получат каталог “Почетни звания, ордени и медали на България (1944 – 2020 г.)”, както и орден или медал (учреден в периода от 1945 до 1985 г.).

„Каталогът дава нов поглед върху българската наградна система, предпоставките за нейното възникване и развитие, има и непоказвани до момента образци. И най-важното: обяснява защо е бил връчван всеки един орден, почетно звание или медал. Включена е информация дори за металния състав – нещо, което не присъства досега в нито един каталог - казва Евгений Иванов и загатва, че отличията ще бъдат скрити около знакови за историята места: – Орденът „Кирил и Методий” ще е до места, свързани с българската култура. Военните ордени и медали – близо до национални паметници. Ние популяризираме тези места и искаме хората да научат, каква цел имат ордените и медалите и за какви заслуги са връчвани.“

Орден „НРБ“ 2 степен с кутияПознават ли българите историята си или трябва постоянно да се напомня за по-важните места, личности и събития?

„Опасявам се, че българската история се интерпретира от гледна точка на политиката – смята Евгений Иванов. – Историята не следва да се разглежда еднозначно. Във всеки етап има събития, с които можем да се гордеем. И ние се опитваме да покажем точно това: че има хора, които са заслужили и са били удостоени с държавни награди. Ние трябва да ги познаваме, те трябва да служат за пример. Необходимо е обществото по-активно да разпознава хората, които заслужават отличия и да ги предлага за награждаване. Това е целта на проекта на ЕС, в рамките на който се реализира играта: да дадем по-широка възможност на гражданите да предлагат личности за ордени и медали. Има дефицити в съвременната наградна система и нашата задача е да посочим възможните решения.”

Организаторите разчитат на съвестта на участниците и уточняват, че лица под 18-годишна възраст трябва да са придружени от своите родители, защото контейнерите са скрити на места, изискващи присъствието на възрастен човек. Необходима е и предварителна регистрация. Всички условия могат да се намерят на страничката на играта във Фейсбук.

Галерия

Още от категорията

Covid-19 няма да помрачи празника на децата тази година

Причините 1 юни да бъде избран за Ден на детето не са ясни, но се смята, че води началото си от голям празник свързан с пролетното равноденствие, почитан и до днес в Китай. През 20 век 1 юни се отбелязва за първи път през 1925 година в Женева, когато..

публикувано на 01.06.20 в 06:05

Започна походът „По стъпките на Таню войвода“

От Тутракан започна 35-ият национален поход „По стъпките на Таньо войвода“. Заради епидемичните ограничения в похода участват 30 души, които до 2 юни ще изминат целия път на четата. Във Фейсбук е направена и виртуална група за националните походи..

публикувано на 31.05.20 в 17:12

На 1 юни ще обявят героите на децата в България

Националната мрежа за децата, която обединява близо 150 граждански организации за деца и семейства у нас, за десета поредна година ще връчи наградите "Златната ябълка" . Отличието е за принос към правата и благосъстоянието на децата в България...

публикувано на 31.05.20 в 06:15