Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Търси съкровището” в София

4
Орден „Мадарски конник“ 1 степен

Животът в България постепенно се възстановява. След дългата изолация хората използват хубавото време, за да прекарат повече време навън. А от 15 май до 15 юни те ще могат да съчетаят приятната разходка в централната част на София с участие в играта „Търси съкровището”. Целта ѝ е да популяризира места, личности и събития, свързани с историята на България, а също ордените и медалите като начин на обществена признателност на заслужили хора. 20-те „съкровища”, които трябва да намерят ентусиастите, са контейнери с отличия, учредени в периода от 1945 до 1991 г.

„Причината, поради която избрахме този период е, че тогава са създавани и раздавани най-много ордени и медали. Сред ордените са „Кирил и Методий”, „Народна Република България”, който е бил един от висшите, „Медал за майчинство“, с който са награждавани майки, родили, отгледали или възпитали 3 и повече деца. Този орден не присъства в съвременната наградна система. Включена е широка палитра от ордени, връчвани на хора с най-разнообразни заслуги и се надяваме играта да стимулира разбирането за българската наградна система”, обяснява Евгений Иванов, един от организаторите на инициативата.


Контейнерът съдържа също информация кога е учредено и отменено отличието, кой е неговият автор и кратко описание за какви заслуги е връчвано. Първите 25 участника с най-много открити съкровища ще получат каталог “Почетни звания, ордени и медали на България (1944 – 2020 г.)”, както и орден или медал (учреден в периода от 1945 до 1985 г.).

„Каталогът дава нов поглед върху българската наградна система, предпоставките за нейното възникване и развитие, има и непоказвани до момента образци. И най-важното: обяснява защо е бил връчван всеки един орден, почетно звание или медал. Включена е информация дори за металния състав – нещо, което не присъства досега в нито един каталог - казва Евгений Иванов и загатва, че отличията ще бъдат скрити около знакови за историята места: – Орденът „Кирил и Методий” ще е до места, свързани с българската култура. Военните ордени и медали – близо до национални паметници. Ние популяризираме тези места и искаме хората да научат, каква цел имат ордените и медалите и за какви заслуги са връчвани.“

Орден „НРБ“ 2 степен с кутияПознават ли българите историята си или трябва постоянно да се напомня за по-важните места, личности и събития?

„Опасявам се, че българската история се интерпретира от гледна точка на политиката – смята Евгений Иванов. – Историята не следва да се разглежда еднозначно. Във всеки етап има събития, с които можем да се гордеем. И ние се опитваме да покажем точно това: че има хора, които са заслужили и са били удостоени с държавни награди. Ние трябва да ги познаваме, те трябва да служат за пример. Необходимо е обществото по-активно да разпознава хората, които заслужават отличия и да ги предлага за награждаване. Това е целта на проекта на ЕС, в рамките на който се реализира играта: да дадем по-широка възможност на гражданите да предлагат личности за ордени и медали. Има дефицити в съвременната наградна система и нашата задача е да посочим възможните решения.”

Организаторите разчитат на съвестта на участниците и уточняват, че лица под 18-годишна възраст трябва да са придружени от своите родители, защото контейнерите са скрити на места, изискващи присъствието на възрастен човек. Необходима е и предварителна регистрация. Всички условия могат да се намерят на страничката на играта във Фейсбук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05