Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почитаме паметта и делото на Св. св. Константин и Елена

Снимка: архив

На 21 май Православната църква почита паметта на светите равноапостолни цар Константин Велики и царица Елена. У нас този ден е  празник на десетки храмове, които носят името на светците – от скалната църква в резервата Яйлата, прочутия манастир близо до Варна, старинни църкви, строени през вековете в Пловдив, Велико Търново, София и др.

Константин (280-337) е син на император Констанций Хлор и Елена (ок. 250-ок. 330), която според някои източници е дъщеря на ханджия. След смъртта на Констанций, синът му Константин наследява Британия, Галия и други римски провинции. Царува в Рим и Византия, установявайки нова християнска столица - Константинопол. От самото начало на своето управление, по отношение на християните се придържал към политика на мир, защото ги ценял като усърдни и верни поданици. През 313 година, чрез Медиоланския едикт, издаден от Лициний и Константин Велики, християнството е обявено за равноправно на останалите религии. Премахват се гоненията срещу християните, възстановява се конфискуваната църковна собственост.

Не е известно точно от кого Константин приема християнството, но сравнително късно – над 40-годишна възраст, се обявява за християнин. Той остава в историята като първия християнски римски император, който ревностно утвърждава духа на християнството в цялата Римска империя. Обявявайки се срещу ереста на Арий, той свикал и Първия вселенски събор през 325 г. Според някои източници, Константин изпратил в Йерусалим своята благочестива майка Елена, която вече била на 80 години, с мисията да издири християнски реликви в опустошения град. Според легендата, Елена посочила мястото, на което били открити три кръста, сред които Светият кръст, на който бил разпнат Христос. По указания и със средства на Елена били построени няколко църкви – във Витлеем, на Елеонската планина и др. Делото на Св. Елена почитат католическата и коптската църкви.

У нас на 21 май празнуват всички, които носят имената Константин, Елена и техните производни: Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Костадин, Костадинка, Динко и др. С иконата на светците танцуват върху жарава странджанските  нестинари, макар църквата никога да не е признала този обичай. По традиция, „огненият обред“ се извършва на 3 юни, когато по стар стил е празникът на светите равноапостолни Константин и Елена. 


Още от категорията

Перперикон

Акцентите на археологическо лято 2020 - I част

В колективното съзнание понятието археология най-често се свързва с разкопки и търсене на съкровища, обвити в мистерия. А истинските съкровища в очите на археолозите са артефактите, частици от пъзела на историята, разкриващи неразгаданите..

публикувано на 31.05.20 в 06:45

Нов православен храм издигат в Кърджали

Храмът ще бъде изграден в двора на средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“ и ще носи името на Св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов . „Това са прекрасните добродетели, от които всички ние имаме необходимост да..

публикувано на 30.05.20 в 06:15

Къщата-музей на Ильо войвода пази спомена за легендарния хайдутин

Илия Марков Попгеоргиев е един от малкото участници в освободителните процеси във всички етапи – от хайдутлука през годините на османско иго, до военните сражения, извоювали свободата на България. Наричали го войводата на войводите. Народът..

публикувано на 28.05.20 в 07:05