Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независимите творци в България с петиция за спасяване на сектора

Снимка: БГНЕС

Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността и държавата трябва да покаже, че държи на тях в условията на криза, е заявил президентът Румен Радев по време на среща с представители на независимите творци в България.

Повод за разговора е Петиция, инициирана от поетесата Даниела Кузманова и музикантът Венцислав Мицов и подкрепена с имената и авторитета на повече от 2000 творци. В документа, изпратен до 7 държавни институции, са представени конкретни искания за подпомагане оцеляването на независимия културен сектор след края на пандемията. „Необходимо е да се създаде реален регистър на потърпевшите в сектора. Според различни противоречиви мнения, независимите творци са между 2 000 и 80 000“, коментира Мицов пред Радио България. Творците настояват да знаят, колко от средствата, които България ще получи от ЕС за справяне с последствията от пандемията, ще отидат за култура. Сред исканията в петицията е и отлагане с няколко месеца погасяването на различни заеми, теглени от независимия културен сектор.

Венцислав Мицов определи разговора по инициатива на държавния глава като конструктивен, но посочи, че президентът няма възможностите на изпълнителната власт за директна подкрепа - ролята му е да предлага експертни решения.

Творците в България са сред първите, пострадали след въвеждането на противоепидемичните мерки срещу Covid-19 в страната. Засегнати са както работещите на щат в културните институти, така и представителите на независимия културен сектор.


Съставил: Йоан Колев

Редактор: Иво Иванов





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14