Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неразбориите около построяването на национална детска болница продължават

Снимка: БГНЕС

Грозният бетонен скелет на недовършената сграда в двора на Александровска болница в София ще бъде съборен, а на негово място ще бъде построена нова детска болница. Това обяви премиерът Бойко Борисов при среща с представители на гражданската инициатива “За истинска детска болница”, състояла се неотдавна. Решението обаче не доведе до консенсус относно това ще има ли в обозримо бъдеще национално детско лечебно заведение - с необходимите болнични отделения, с добре подготвен екип и с модерна апаратура?! 

Според инициативата “За истинска детска болница”, временна нова клиника може да се построи до 4 години – с шест месеца повече от предвиденото време за завършването на строежа.

“В нашето искане не е заложено събарянето на този строеж – коментира арх. Петкана Бакалова. – Теренът на Александровска болница е достатъчно голям, за да бъде намерено архитектурно решение, което да удовлетвори нуждите на националната педиатрия и без да се занимаваме с този строеж. Премиерът затвори разговора до карето на Александровска болница, но това не означава, че други възможни решения не биха се оказали по-успешни.”

Според инж. Лазар Голев, конструктор на недовършения строеж, събарянето му ще бъде груба грешка. Махането на стотици кубици бетон и хиляди килограми стомана ще продължи минимум 2 г., а новата сграда ще бъде изградена от “почти същия бетон, по същите правилници, без никаква разлика”, смята той. Началникът на Клиниката по неврология в педиатрията, проф. Иван Литвиненко също се обяви против взетото решение.

“Единствената дума, която мога да кажа, е “съжалявам” – заявява той. – Имахме надеждата, че строежът, докаран до значима точка от развитието си, ще бъде завършен и ще се радваме на болница, която обединява различните звена. Вместо това ще продължим да разкарваме децата с линейки, защото забавянето ще се проточи с години. Не съм оптимист, че ще доживея да видя тази болница.”

Спирането на заповедта на здравния министър, според която новата болница трябваше бъде изградена на основата на стария строеж, не се посреща само негативно. “Съществуващата сграда за времето си е била добра – сега тя може да се използва с друга цел, например като бизнес център, а не за болница”, твърди инж. Методи Андреев от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Той смята, че най-добре ще бъде да се намери ново, леснодостъпно и комуникативно място за детската клиника, тъй като Александровска болница е с труден достъп, а и в близост се намира инсинератор.

“Една многопрофилна национална педиатрична болница трябва да бъде самодостатъчна, т.е. в нея да има абсолютно всичко необходимо за лечението на деца – казва още инж. Методи Андреев. – Тази болница трябва да разполага със свой специализиран състав и с апаратура по всички съвременни изисквания на медицината, а не да разчита на съседната клиника. В този смисъл аргументът за близостта на останалите клиники и болници е несъстоятелен.”

Междувременно представители на гражданската инициатива “За истинска детска болница, не гробница” се събраха пред Министерския съвет, за да съберат подписи за обявяването на нова обществена поръчка и на нов конкурс за педиатричната болница. Независимо от обещаното от премиера Бойко Борисов, недоволните настояват и депутатите да се произнесат по исканията им. Протестиращите настояват също за създаването на Обществен съвет, за да се гарантира прозрачността в осъществяването на проекта.

Идеята за построяване на многопрофилна университетска педиатрична болница отдавна вълнува всички работещи в сферата на детското здравеопазване у нас, каза пред Радио България дългогодишният педиатър д-р Жана Станева. С днешна дата България продължава да бъде единствената европейска държава, в която няма Национална педиатрична болница.

В публикацията са използвани материали от Програма „Хоризонт“ на БНР 

Съставил: Диана Цанкова
Снимки: БГНЕС

Още от категорията

„Единна Русия“ покани Николай Малинов на рабтно посещение в Москва

Зам.-секретарят на Генералния съвет на „Единна Русия“ и председател на Комисията по международна дейност - депутатът Андрей Климов, покани в Москва на работно посещение лидерът на българската политическа партия „Възраждане на отечеството“ Николай..

публикувано на 25.11.20 в 09:39

Излекуваните от коронавирус са 1876 души, новозаразените 4382

За последното денонощие са направени 10 474 PCR теста. Регистрирани са 4382 нови случая на заразяване с коронавирус, сочи Единният информационен портал. Това са 42% от тестваните. Общият брой на заразените вече е 129 348. Активни са 86 020 болни...

публикувано на 25.11.20 в 08:30
Магдалена Милтенова

Превозвачите излизат на протест

За днес е обявен протест на автобусните превозвачи и таксиметровия бранш. Повод за недоволството им е подкрепеното от парламента президентско вето върху законови промени, касаещи нерегламентираните превози. Мотивът за президентското вето бе, че..

публикувано на 25.11.20 в 05:10