Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Захарий Зограф – най-прочутият иконописец по нашите земи

Колелото на живота, Преображенски манастир, Велико Търново. Свети Кирил и Методий, Троянски манастир
Снимка: dveri.bg

На 14 юни преди 167 г. от този свят си отива Захарий Зограф – видна фигура на българското Възраждане, останала в историята не само с художествената си дейност, но и с борбата си за налагане на родния език в богослужението.

Творецът от прочутата Самоковска школа завещава на поколенията множество изключителни творби. И днес в църкви и манастири могат да се видят неговите икони и стенописи – „Страшният съд” с изобразените като грешници пловдивски чорбаджии и кокони, в Бачковския манастир; ликовете на светите братя Кирил и Методий в Троянския манастир; „Колелото на живота” с двата сценария, по които човекът може да измине земния си път, в Преображенската света обител и пр.

Според хората на църквата обаче именно най-прочутият български иконописец извършва христоотстъпничество в изкуството, проправяйки път към залеза на иконата преди Освобождението и ставайки родоначалник на светската живопис у нас. Захарий Зограф е осъждан и заради дързостта си да изобрази своя лик върху манастирските стени и така да изтъкне човека творец като контрапункт на Вселенския създател.

За новаторството и дързостта на идеите на зографа Захарий и за поколенията майстори, които изграждат най-представителната иконописна школа в България − Самоковската, разказва проф. Елена Генова от Института за изследване на изкуствата при БАН. Вижте и чуйте интервюто в публикацията от архива на Радио България, която ви припомняме днес: Проф. Елена Генова представя: Самоковската иконописна школа”.

Редактор: Диана Цанкова


Още от категорията

Рилският манастир пази мощите на небесния покровител на България св. Иван Рилски

"Онзи, който иска да бъде пръв сред вас, нека бъде слуга на всички". Легендата разказва, че това бил един от съветите, които свети Иван Рилски отправя към цар Петър, докато учтиво му отказва да се срещнат и да приеме изпратените царски дарове...

публикувано на 23.07.22 в 07:15

Усетете енергията на местността Рупите в полите на Кожух планина

България е благословена с редица енергийни места, разпръснати из най-живописните кътчета на страната ни. Едно от тях е местността Рупите в полите на изгаснал вулкан, недалеч от град Петрич в Югозападна България. Районът е известен с лечебните си..

публикувано на 17.07.22 в 11:25

Поверието описва св. Петър като суров и стриктен старец, а св. Павел – справедлив, но по-сговорчив

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е почитан празник от българите. В народната ни традиция той символизира възхода на природата и живота в началото на истинското лято, което у нас обикновено започва в края на юни. Петровден съвпада с периода..

публикувано на 29.06.22 в 05:05