Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наричали град Елена „българският Витлеем”

Снимка: Община Елена

Възрожденският град Елена − разположен в централна Стара планина, привлича посетители не само с възможностите си за екологичен и културен туризъм, но и със съблазнителните си кулинарни специалитети. Селището разказва многовековната си история чрез архитектурата, храмовете и музеите, предлагайки разходка в миналото, когато калдъръмените улички са били осветявани от петролните фенери.

Смята се, че градът е основан още преди падането на България под османско владичество. През Възраждането той се превръща в един от важните просветни, търговски и занаятчийски центрове, а жителите му участват във всички важни исторически събития. По това време град Елена е наричан „Българският Витлеем”, заради трите си църкви – нещо немислимо за османската епоха. Много истории, свързани с живота на славни българи, също се преплитат с тази на възрожденския град – на революционера Васил Левски, на водача на черковно-националната борба Иларион Макариополски, на автора на еленския препис на „История славянобългарска” Дойно Граматик.

Една от легендите, свързани с основаването на града, разказва трагичната история на двама влюбени. Девойката Елена от село Къпиново и момъкът Самуил от Твърдица се венчавали в мястото, на което по-късно бил издигнат градът, когато разбойници нападнали празнуващите. И тъй като похитителят така и не успял да съблазни невестата, тя паднала убита при Конашкия мост. Възлюбеният й пък бил посечен в местността Самуилец, наречена на неговото име години по-късно. От скръб родителите на момичето се заселили на лобното място на своята дъщеря и основали селището, което до днес носи името Елена.

Още за възрожденския град и за земния рай, скътан сред дебрите на планината, можете да прочетете в публикацията на Венета Николова  − „Туристическите съкровища на Еленския Балкан”.

Редактор: Диана Цанкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05