Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наричали град Елена „българският Витлеем”

Снимка: Община Елена

Възрожденският град Елена − разположен в централна Стара планина, привлича посетители не само с възможностите си за екологичен и културен туризъм, но и със съблазнителните си кулинарни специалитети. Селището разказва многовековната си история чрез архитектурата, храмовете и музеите, предлагайки разходка в миналото, когато калдъръмените улички са били осветявани от петролните фенери.

Смята се, че градът е основан още преди падането на България под османско владичество. През Възраждането той се превръща в един от важните просветни, търговски и занаятчийски центрове, а жителите му участват във всички важни исторически събития. По това време град Елена е наричан „Българският Витлеем”, заради трите си църкви – нещо немислимо за османската епоха. Много истории, свързани с живота на славни българи, също се преплитат с тази на възрожденския град – на революционера Васил Левски, на водача на черковно-националната борба Иларион Макариополски, на автора на еленския препис на „История славянобългарска” Дойно Граматик.

Една от легендите, свързани с основаването на града, разказва трагичната история на двама влюбени. Девойката Елена от село Къпиново и момъкът Самуил от Твърдица се венчавали в мястото, на което по-късно бил издигнат градът, когато разбойници нападнали празнуващите. И тъй като похитителят така и не успял да съблазни невестата, тя паднала убита при Конашкия мост. Възлюбеният й пък бил посечен в местността Самуилец, наречена на неговото име години по-късно. От скръб родителите на момичето се заселили на лобното място на своята дъщеря и основали селището, което до днес носи името Елена.

Още за възрожденския град и за земния рай, скътан сред дебрите на планината, можете да прочетете в публикацията на Венета Николова  − „Туристическите съкровища на Еленския Балкан”.

Редактор: Диана Цанкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30