Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На политическия хоризонт – нещо ново?

| обновено на 22.06.20 в 18:36
Снимка: БГНЕС-архив

Изключвайки актуалната тема за пандемията от Covid-19 и все още активното състояние на вируса, последните дни в България минаха под знака отношенията премиер-президент и на политическото говорене кой и какво цели с „изтеклите“ в публичното пространство компрометиращи материали, свързани с министър-председателя, дали те ще доведат до предсрочни избори, нужни ли са оставки и т.н. На този фон към самостоятелно участие в политиката се отправи бившият втори в управляващата партия Цветан Цветанов. Той официално напусна ГЕРБ именно в разгара на „скандала“ с премиера и лидер на партията Бойко Борисов.

Цветан Цветанов

Всъщност, месеци преди редовните парламентарни избори през пролетта на 2021 година, вече сме свидетели на все по-активно „партийно конструиране“. Заявки за нови политически формации дават различни публични фигури – от бивши политици и народни представители до бизнесмени и шоумени. И всички те декларират една обща цел – смъкване от власт на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Конкретните идеи и посоки за развитие на страната, които всеки един от тези кандидат-лидери на партии има, са смътно загатнати и дори - незабележими при някои от тях. 

Но и това не бива да ни учудва. Защото, не за първи път страната ни става свидетел на разнообразни, неясни и често - популистки намерения. Така беше в началото на прехода, когато още на първите за най-новата ни история демократични избори за обикновено народно събрание през 1991 година се явиха 37 партии и коалиции, повечето от тях - с почти неразпознаваеми платформи. Така беше и в годините след това, когато броят на кандидатите за властта ту намаляваше, ту се увеличаваше. Но почти винаги и почти всеки се обявяваше за алтернатива – я на политическото статукво, я на управляващите, я на т.нар. традиционни партии, доколкото у нас можем да говори за такива.

Кои са възможните нови проекти към момента?

Мая МаноловаСериозна е заявката на някогашния депутат от БСП, след това – национален омбудсман, а преди година - и възлов претендент за кметския стол в София – Мая Манолова. Напоследък тя е доста активна в медиите и в социалните мрежи. Влизайки в ролята на умел влогър, Манолова коментира всяка по-важна или „скандална“ новина от обществено-политическия ни живот. А предвид сериозния успех, който постигна самата тя на местните избори в столицата, съвсем резонно би било платформата ѝ „Изправи се.БГ“ да прерасне в партия. 

Сигурен играч в политическия живот на страната вече е и формацията на Слави Трифонов, популярен телевизионен водещ на шоупрограми, певец и музикант. Искането за регистрацията на политическия му проект „Има такъв народ“ получи разрешение от съда. Трифонов обяви намерение за влизане в политиката още преди година, а от тогава до сега социолозите отчитат такава обществена подкрепа за него, която би му осигурила присъствие в парламента.

Слави ТрифоновЯсно е, че и някогашният заместник-председател и предизборен стратег на ГЕРБ Цветан Цветанов също ще гради нова партия. За нея се знае само, че ще бъде десноцентристка. Какви са шансовете ѝ да събере достатъчно гласове за влизане в Народното събрание към настоящия етап е трудно да се прогнозира. Все още е жив споменът за т.нар. Апартаментгейт“, в който Цветан Цветанов беше сред водещите фигури. Макар Специализираната прокуратура да прекрати разследването, поради липса на данни за извършени корупционни и други престъпления, остава горчивината в общественото съзнание, заради по-евтините имоти, с които могат да се подсигуряват властимащите. От друга страна, Цветанов е познат като много добър партиен организатор и успешен председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Така че, нищо чудно до изборите да успее да извади коз в своя полза.

Странен, смел, за някои анализатори - твърде несериозен, се оказа „плонжът“ в политическото море на укриващия се в Дубай с десетки задочни прокурорски обвинения бизнесмен Васил Божков. Чрез видеопослание от своята Фейсбук страница, той обяви дори името на бъдещия си политически проект – „Българско лято“. Според анализаторите, заявената от Божков партия е с неясна идейна физиономия и повече прилича на заигравка с медиите, отколкото на сериозно намерение, а целта е бизнесменът да поддържа жив интереса към собствената си личност.

И така, десет месеца преди редовните парламентарни избори, на хоризонта се провиждат няколко нови политически субекти, засега познати повече с водещите ги личности и по-малко с идеите, които изповядват. Времето обаче е пред нас, за да покаже в каква посока ще поемат и проектите, и лидерите им, както и към кои от тях ще насочат взор българските гласоподаватели.

Снимки: БТА, БГНЕС  

Още от категорията

Засега няма да евакуираме българските дипломати от Украйна

Правителството разполага с план за изтеглянето на нашите дипломати от Украйна, ако рискът от военен конфликт в региона се повиши. На брифинг в парламента, премиерът Кирил Петков посочи, че при необходимост ще бъдат изпратени и самолетите за евакуацията,..

публикувано на 26.01.22 в 18:51
Кирил Петков

България ще използва всички възможности за решаването на конфликта НАТО-Русия по мирен начин

По време на извънредно заседание в Народното събрание премиерът Кирил Петков отбеляза, че намаляването на напрежението е най-висок приоритет на българското правителство. Искането за изслушването на премиера и министрите на външните работи и отбраната..

публикувано на 26.01.22 в 17:59

Радев към Ковачевски: Да не отлагаме повече и да напреднем по важните теми

На среща със северномакедонския премиер Димитър Ковачевски президентът Румен Радев изрази задоволството си от работата на двете правителства. Той призова същия подход да бъде използван и при решаването на отворените политически проблеми: “ Да..

публикувано на 25.01.22 в 16:50
Подкасти от БНР