Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературни маршрути водят по стъпките на именити български творци

Снимка: Facebook /Литературни маршрути

Проектът на фондация "Прочети София" представя истории, разказани през специално създадени градски разходки от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Част от програмата е насочена към децата. Техен водещ е преводачката и писателка Зорница Христова. На 27 юни литературните пътеки на този маршрут ще преминават между произведенията на Валери Петров, Дора Габе, Елин Пелин, Братя Мормареви и илюстрациите на Вадим Лазаркевич.

"По стъпките на Синьото момче" е заглавието на литературния маршрут, посветен на поета Александър Вутимски, през който в ролята на гид ще премине Калоян Праматаров - поет, преводач от френски и археолог. На 1 юли разказът ще започне в близост до един от най-старите хотели в София, ще продължи покрай дома на Вутимски на ул. "Раковски", за да завърши в Докторската градина, където поетът е работил известно време като пазач.

"На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс“ предстои на 8 юли и 26 август. Неин водещ е Катя Зографова - автор на 15 книги, посветени на някои от класиците в българската литература.

На 135 години от рождението и 60 години от смъртта на един от най-талантливите поети на България в началото на 20 век - Николай Лилиев, е посветено последното събитие от програмата на „Литературни маршрути“ през есента. В началото и края на тази обиколка ще бъдат метафоричният и буквалният дом на Николай Лилиев - Народния театър "Иван Вазов", където Лилиев е бил драматург в продължение на близо 30 години и улицата в кв. "Лозенец", която днес носи неговото име.

Второто издание на "Литературни маршрути"  продължава от юни до октомври, а достъпът до всички събития е свободен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05

Къде ми са детските книжки, кажи ми, мой прашен сандък*

"Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат"– с тези думи започва разказът "Дворецът от сладолед" от книгата "Приказки по телефона" на Джани Родари, един от най-обичаните детски..

публикувано на 02.04.24 в 08:10

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10