Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Софийската филхармония отговаря на удара … с концерти и „Романтично лято“

Директорът Найден Тодоров за първия летен сезон

Снимка: БГНЕС

След месеци на изолация, отменени концерти и активно онлайн музициране, на 28 юни Софийската филхармония отново ни кани в своя дом – столичната зала „България“. За пръв път в своята история престижният оркестър е подготвил летен сезон – пъстра поредица от симфонични и камерни концерти, които ще се проведат в условия, съобразени с изискванията на Здравното министерство за защита от Covid-19. Оркестърът ще бъде в намален състав, а местата в залата – заемани по предварителна схема, осигуряваща необходимата дистанция. Камерните изяви са под наслов „Романтично лято“ и са на открито − в Атриума на Квадрат 500 (една от сградите на Националната галерия).

„Това е изключително място, което открихме, търсейки място за камерните концерти – пояснява известният диригент Найден Тодоров. − За всички програми сме поканили някои от най-известните, най-добрите и най-обичаните български изпълнители. Бяхме водени и от резултатите от анкетата, която правихме сред публиката през 2019 и началото на 2020 г. Солисти в първия концерт са световноизвестният цигулар Светлин Русев и обичаният от публиката тенор Михаил Михайлов. Произведенията са от Моцарт, Франк, Тоци и Ценко Минкин. На 5 юли, под диригентството на Пламен Джуров, ще прозвучат два от концертите за пиано на Моцарт в изпълнение на Виктория Василенко и Сергей Редкин. Искам да подчертая, че за целия летен сезон сме подбрали красиви класически (и не само) образци. Мисля, че публиката ще ги оцени. Например „Годишните времена“ от Вивалди и Пиацола ( 12 юли) със солист Веско Ешкенази – според мен тази музика би стигнала до всеки човек. Заедно с Националния филхармоничен хор (диригент Славил Димитров) ще изпълним „Стабат матер“ от Перголези, солистки са Стефани Кръстева и Ина Кънчева. От Виена пристига виртуозният цигулар Марио Хосен, за да представи произведения от Моцарт, диригент е Георги Димитров. Гостува и един от любимите диригенти на нашия оркестър − Константин Илиевски, в концерта „Серенади“ с произведения на Антонин Дворжак и Йозеф Сук. Следва детската „Приказка за тромпет“ със солист Петър Македонски (тромпет), който е в редиците на Филхармонията. Теодосий Спасов ще зарадва нашата публика под диригентството на Григор Паликаров. Концерт ще изнесе и големият ни цигулар Минчо Минчев. Закриваме на 30 август под диригентството на Любомир Денев-син.“


В „Романтично лято“ участват камерни формации към Филхармонията – струнните квартети „Филхармоника“ (на 3 юли), „София“, „Фрош“ , „Кварто “, а също − Филхармоничния духов квинтет, вокален ансамбъл „Белла воче“, най-новият състав „Флаутисимо“, „Класик арт“.

Музикантите очакват успех на летния сезон и се надяват той да постави начало на нова традиция. Колкото до официалния сезон – той започва на 4 септември с концерт на Диана Дамрау, една от най-известните певици на нашето време. Големият български диригент Павел Балев е водил тригодишни преговори за осъществяване на този гастрол. Оперната прима се е съгласила да изнесе и втори концерт (на 6.09) за меломаните, които няма да могат да присъстват на първия поради извънредните мерки.

Независимо от ентусиазма и вълнението, с които представя новата програма, г-н Тодоров припомня, че карантината и спирането на културния живот, е първото подобно събитие в световен мащаб. Дори по време на световните войни са се провеждали концерти, театрални представления…

„Имаше двоен ефект. От една страна, депресията от огромното количество пропаднали концерти на Филхармонията, както и мои лични ангажименти за поредица концерти и спектакли в Италия, Германия, Австрия, Мексико, Бразилия, САЩ. От друга, получихме неочакван подарък – време със семействата си. Бях много щастлив, независимо от тежките обстоятелства. Сега тръгваме леко и бавно като пътнически влак, връщайки творческата си активност. Дано успеем да не забързаме много оборотите и да запазим времето с близките си. Тоталното спиране беше силен удар и върху представата, че каквото и да се случи, нашата активност ще я има. Някои дори задаваха въпроса наложително ли е съществуването ни. Нека не забравяме, че в момента на изолация хората бяха спасени от онлайн концертите, които слушаха, филмите, които гледаха, книгите, които четяха. Изкуството трябваше „да спре“ и в същото време беше много по-нужно на хората. Тази криза ни показа, че светът трудно ще може да продължи без нас, хората на изкуството, освен ако не увеличи драстично ролята на психиатрите.

Снимки: Софийска филхармония


Още от категорията

Димитър Горчаков и неговата „Музика под дървото“

Младият пианист е възпитаник на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Още като студент се включва в проекти, свързани с електронна музика и различни експерименти. Голямата му любов е джазът и импровизацията, но има познания и..

публикувано на 05.07.20 в 06:10

Casual Threesome – звездите на радиоконкурса за нова българска поп и рок музика

Радиоконкурсът „Пролет 2020” се утвърди като един от най-авторитетните в България. Целта му винаги е била да стимулира създаването на нови български поп и рок песни. Според регламента жури от професионални музиканти и журналисти избира най-добрите 13..

публикувано на 05.07.20 в 04:35

Почит към народната певица Кичка Савова в родното ѝ село

Кичка Савова е една от най-значимите ни народни певици, оставила ярка следа с богатия си репертоар и безрезервната си отдаденост на тракийската фолклорна традиция. Родена през 1934 г. в с. Сладун, Свиленградско, тя си отиде през 2018 г.,..

публикувано на 03.07.20 в 11:55