Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Празникът на Първото юлско утро обединява хората на свободния дух

Снимка: БГНЕС

В календара има много неофициални празници и ритуали, които носят своя смисъл и символика. С наближаването на първи юли в съзнанието на поколения българи зазвучава световният хит July Morning.

Гледката на първите юлски слънчеви лъчи е опияняваща, защото този момент обединява хората, събрани заедно някъде на морския бряг или високо в планината, а край тях непременно звучи лиричната песен на Юрая Хийп от 1971 година. На българска почва традицията за посрещане на юлския изгрев доби световни измерения чрез участието на самия вокалист на групата − Джон Лоутън, който всяка година идва на най-източния български бряг − скалите при с. Камен бряг, за да изпълни песента и да зарадва почитателите на Джулая, както е популярно да се нарича у нас празникът.

За първи път подобно масово посрещане на слънцето на брега на Черно море е имало във Варна през 1986 г., но в социалистическа България едва ли един празник, свързан със световното хипи движение от 60-те, е могъл да постигне широка обществена популярност. В днешно време обаче масовото посрещане на юлското слънце се наложи като празник на свободния дух, за който граница е само хоризонта.

Въпреки ограниченията за струпване на хора заради пандемията от Covid-19 и удължаването на извънредните мерки до 15 юли, Джулаят ще го има и сякаш е по-очакван празник отпреди. Доказателство за това е концертът в Бургас. Събитието в близост до моста на централния плаж се организира от Община Бургас. Подготвен е и дървен материал, с който отделните приятелски компании ще могат да си запалят свой огън, около който да се съберат. Единадесет бургаски рок групи ще свирят по време на безплатния концерт, чийто начален час е 20:30 часа.

Не така стоят нещата в с. Камен бряг, превърнал се в емблематично място за „децата на Слънцето“. Обичайно в първото юлско утро в местността „Огънчето“ на скалистия бряг се събира най-много публика и с музикален маратон посреща утрото. От община Каварна обаче изненадващо съобщиха, че събирането там тази година се отменя. За сметка на това от Джулая няма да се лиши съседната община Шабла. За пета поредна година празникът ще е в къмпинг „Добруджа“. Освен култовата песен на „Юрая Хийп“, публиката ще чуе авторски парчета на рок бандите „Фара бенд“ и DO SHO. От общината казват, че към момента ситуацията в Шабла е спокойна и няма регистрирани случаи на заразени с коронавирус в района.

Противоречиви сигнали идват от сливенската община Твърдица, която от няколко години привлича вниманието с нетрадиционното място за посрещане на юлското слънце. Край потопената във водите на язовир Жребчево църква „Св. Иван Рилски“, е организирана сцена, на която се очакваше да се качат известни български рок банди – „Обратен ефект“, „Конкурент“, „Атлас“ и „Епизод“ и др. От общинския кризисен щаб обаче в последния момент отмениха концерта, заради усложнената епидемиологична обстановка в общината и установените случаи на заразени с коронавирус в града от последните дни.

Трите основни принципа за безопасност ще бъдат спазени при всички организирани мероприятия, но дистанцията, дезинфекцията и дисциплината със сигурност няма да поставят задълго своя отпечатък върху Джулая – любим празник, който обединява хората в мечтата им за свобода и безгрижие.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Българи в Германия вече получават пенсиите си директно от НОИ

От този месец Националният осигурителен институт (НОИ) започна да превежда директно българските пенсиите на 3100 души, които са заявили желание да ги получават в Германия , информира от интернет сайта си НОИ . Досега това ставаше само през..

публикувано на 08.07.20 в 09:35

За шивашкия занаят с любов

От дълги години Гьонюл Али изкарва прехраната си с шиене и преправяне на дрехи в Разград. Във време, когато шивачите, но и други занаятчии са на изчезване, тя продължава да се държи здраво за иглата и шевната машина. Превърнала е цяла стая от дома..

публикувано на 06.07.20 в 10:08

Българи и бежанци творят заедно отвъд различията

Чрез универсалния език на изкуството шестима българи и седем бежанци се докосват до душата на древни цивилизации, отнасят огънче от далечни домове, играят на карти, опознават другия чрез месенето на хляб и рисунки от къна, вървят по пътя..

публикувано на 04.07.20 в 06:00