Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на Първото юлско утро обединява хората на свободния дух

Снимка: БГНЕС

В календара има много неофициални празници и ритуали, които носят своя смисъл и символика. С наближаването на първи юли в съзнанието на поколения българи зазвучава световният хит July Morning.

Гледката на първите юлски слънчеви лъчи е опияняваща, защото този момент обединява хората, събрани заедно някъде на морския бряг или високо в планината, а край тях непременно звучи лиричната песен на Юрая Хийп от 1971 година. На българска почва традицията за посрещане на юлския изгрев доби световни измерения чрез участието на самия вокалист на групата − Джон Лоутън, който всяка година идва на най-източния български бряг − скалите при с. Камен бряг, за да изпълни песента и да зарадва почитателите на Джулая, както е популярно да се нарича у нас празникът.

За първи път подобно масово посрещане на слънцето на брега на Черно море е имало във Варна през 1986 г., но в социалистическа България едва ли един празник, свързан със световното хипи движение от 60-те, е могъл да постигне широка обществена популярност. В днешно време обаче масовото посрещане на юлското слънце се наложи като празник на свободния дух, за който граница е само хоризонта.

Въпреки ограниченията за струпване на хора заради пандемията от Covid-19 и удължаването на извънредните мерки до 15 юли, Джулаят ще го има и сякаш е по-очакван празник отпреди. Доказателство за това е концертът в Бургас. Събитието в близост до моста на централния плаж се организира от Община Бургас. Подготвен е и дървен материал, с който отделните приятелски компании ще могат да си запалят свой огън, около който да се съберат. Единадесет бургаски рок групи ще свирят по време на безплатния концерт, чийто начален час е 20:30 часа.

Не така стоят нещата в с. Камен бряг, превърнал се в емблематично място за „децата на Слънцето“. Обичайно в първото юлско утро в местността „Огънчето“ на скалистия бряг се събира най-много публика и с музикален маратон посреща утрото. От община Каварна обаче изненадващо съобщиха, че събирането там тази година се отменя. За сметка на това от Джулая няма да се лиши съседната община Шабла. За пета поредна година празникът ще е в къмпинг „Добруджа“. Освен култовата песен на „Юрая Хийп“, публиката ще чуе авторски парчета на рок бандите „Фара бенд“ и DO SHO. От общината казват, че към момента ситуацията в Шабла е спокойна и няма регистрирани случаи на заразени с коронавирус в района.

Противоречиви сигнали идват от сливенската община Твърдица, която от няколко години привлича вниманието с нетрадиционното място за посрещане на юлското слънце. Край потопената във водите на язовир Жребчево църква „Св. Иван Рилски“, е организирана сцена, на която се очакваше да се качат известни български рок банди – „Обратен ефект“, „Конкурент“, „Атлас“ и „Епизод“ и др. От общинския кризисен щаб обаче в последния момент отмениха концерта, заради усложнената епидемиологична обстановка в общината и установените случаи на заразени с коронавирус в града от последните дни.

Трите основни принципа за безопасност ще бъдат спазени при всички организирани мероприятия, но дистанцията, дезинфекцията и дисциплината със сигурност няма да поставят задълго своя отпечатък върху Джулая – любим празник, който обединява хората в мечтата им за свобода и безгрижие.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43