Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на чешката култура в Балчик

Снимка: архив

За четвърта поредна година в Държавен културен институт Културен център „Двореца“ в Балчик ще се проведе Седмица на чешката култура. Началото ще бъде поставено на 6 юли в галерия „Тунела“ с изложба на стъклени пластики. Експозицията е плод на поредица от пленери в „Двореца“ на Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи. 

Всички изящни творби са създадени от ученици и техните учители, открили вдъхновение сред забележителностите на архитектурно-парковия комплекс. Изложбата е отворена за посетители до 12 юли. На същата дата е и концертът, с който Седмицата на чешката култура ще бъде закрита. 

В Каменната зала ще прозвучат творби на Моцарт, Сен-Санс, Форе и др., в изпълнение на семейното трио: Иржи Пивоварчик - кларинет, член на Ensemble Flair в Острава, Маркета Пивоварчикова - флейта и 15-годишната Варбора Пивоварчикова - пиано, която учи в гимназията на Валашске Мезиржичи. Към тях ще се присъедини българската пианистка Биляна Енева. Входът за концерта е свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10