Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Джазаница“ с онлайн премиера и в подготовка на нов албум

Борислав Петров: „За мен българският фолклор се превърна в мисия“

Снимка: Facebook / Jazzanitza

На 1 юли е онлайн премиерата на новия албум JAZZANITZA – Live at ARCUB, Bucharest. „Джазаница“ се нарича и групата, създадена от Борислав Петров (барабанист и композитор), и дебютният ѝ албум, който излезе през 2016 година.


Не е тайна, че българският фолклор е извор на вдъхновение за немалко млади български джаз музиканти.
Сред тях несъмнено е Боби, както и музикантите, с които записа дебютния си албум – саксофонистите Димитър Льолев и Владимир Кърпаров, китариста Людмил Крумов и други участници в „етно-джаз движението“, според собствените му думи. Пиесите бяха представени и на концертно турне из страната. Ето и историята на новия лайф албум:


„Няколко години след излизането на първия албум се появи възможност да изнесем концерт в ARCUB − Букурещ, един от най-известните центрове за изкуство и култура. Поканата дойде от саксофониста Кристиян Солеану − организатор на поредица концерти, в които участваха известни джаз музиканти от САЩ и някои румънски и балкански колеги. Не бях сигурен какво ще се получи, защото бяхме четирима − аз, Льолев, Крумов и контрабасистът Борис Таслев, а в оригиналния вариант сме секстет. Самият концерт беше много добре огласен предварително в медиите, имаше билбордове из цял Букурещ, публиката ни аплодираше много и може би затова се получи толкова добър концерт. За щастие, тонрежисьорът беше направил много добър запис, след като го чухме с момчетата, решихме да го издадем. Беше се получило нещо ново и различно, сякаш по-пълно изразявахме себе си и идеите си за връзка между фолклор и джаз.

Издаваме албума чрез онлайн платформа, която е за независими артисти и предлага много варианти – от streaming, download до разпространение на компактдискове.“


Джаз музикант по образование, Борислав „открива“ българския фолклор сравнително късно – малко преди следването си в Холандия в края на 90-те години. Споделя, че колкото по-дълбоко навлиза в знанието за традиционната ни музикална култура, толкова по-смирено гледа на постиженията си и тези на своите приятели. Изследването на народната ни музика и съчетаването ѝ с изразните средства на джаза го води към още няколко проекта, върху които работи. Заел се е и с научно изследване:

„Започнах докторантура в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, изследвам барабанните стилове в балканската музика с акцент върху българската. Връщайки се в историята на изпълнителското изкуство и в народната музика, и в джаза, установявам колко много е направено във всички области – авторски обработки на песни, фюжън и джаз проекти. Мога да кажа, че това, което нашето поколение прави, е само продължение на традицията и задачата ни е да я развиваме и обогатяваме с музикалния език на XXI век. Заниманията ми с български фолклор вече не са само заради създаването на оригинална музика. За мен това се превърна в мисия. Надявам се и скоро да събера момчетата, за да запишем следващия ми авторски албум. Пиесите са готови, дано успеем до края на годината.“


Чуйте повече в звуковия файл.

Целия лайф албум можете да слушате ТУК.

Снимки: Facebook / Jazzanitza

Още от категорията

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15

Песните на Кичка Савова "оживяват" във виртуално национално турне

На 22 февруари се навършват 90 години от рождението на Кичка Савова – една от най-значимите тракийски певици. Всички, които приживе са я познавали, пазят в сърцата си спомен за един талантлив, истински добър, светъл и благ човек. Кичка Савова остави..

публикувано на 22.02.24 в 06:30