Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Патриарха на българската литература Иван Вазов

На 9 юли се навършват 170 години от рождението му

Портрет на Иван Вазов, худ. Георги Евстатиев
Снимка: архив

Цялата 2020 г. преминава под знака на голям и забележителен юбилей – 170 години от рождението на гениалния български поет, писател и общественик Иван Вазов. Заради творбите му, посветени на България, на народа и на героите му, още приживе той е титулуван като Патриарх на българската литература.

Неговият роман „Под игото“ (1894 г.), одите от цикъла „Епопея на забравените“ (1881-1884 г.), повестта „Немили-недраги“ (1884 г.) и други произведения заемат възлово място в обучението по български език и литература и до днес. Народният театър в София, огромен брой читалища, културни и образователни центрове и институти в България и по света носят името на Вазов. Обичан, ползвал се с доверие, както в средите на културния елит, така и сред обикновените българи, Иван Вазов е удостоен с титлата академик от Българската академия на науките, а през 1897 г. е избран за министър на народното просвещение.

През 30-те години на ХХ в. цялото имущество и материално наследство, което патриархът оставя е защитено със специален закон, като къщата, авторските права и цялото движимо имущество на писателя са национализирани. Дори негови вещи, намирали се по това време у трети лица, е трябвало да бъдат предадени незабавно. Затова и почти всичко, свързано с делото на големия български писател, е достигнало непокътнато до нас и продължава да бъде обект на различни научни изследвания.

С най-много притежавани книги и документи, разкриващи личността на Вазов, днес се гордеят Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Литературният музей в София. Двете институции си подадоха ръка в честването на „Годината на Вазов“ и организираха „под един покрив“ две забележителни изложби: „Певец на две епохи“ − с оригинали от фондовете на библиотеката, и „Българийо, аз всичко тебе дадох...”, чието мото е стих на Вазов“, с документи от житейската и творческата му биография.

В Националната библиотека събитията за юбилея започнаха в началото на годината, разказва директорът:


„Предизвикателството „Ковид“ се опита да ни създаде проблем, но ние го преодоляхме, преминавайки в онлайн режим и така посветихме три виртуални изложби в чест на големия юбилей. Първата представи илюстрации към романа „Под игото“ от 1894 г., втората − уникални документи от нашите колекции, а третата изложба се фокусира върху творчеството за деца на Иван Вазов. Всъщност, началото на честванията поставихме на сайта ни с рубриката „Вазови строфи“. В нея всяка седмица Народната библиотека публикуваше по едно Вазово стихотворение, придружено от фотографии на поета. Така, на практика, се оформи електронно издание, което е достъпно на уеб сайта на библиотеката. Наскоро някой ме попита какво е присъствието на Вазов днес сред нас, аз бих казала, че то е такова, каквото е било в годините, в които той е бил жив и е присъствал реално в общественото пространство.“

Красимира Александрова

Почит към Иван Вазов засвидетелстват и всички български държавни и общински институции. Така например, при откриването на изложбата вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна факта, че Вазов присъства във всеки български дом независимо дали той е в родината, или далеч от нейните предели.


„Творчеството на Иван Вазов нямаше да бъде толкова запомнящо се, ако през него не минаваше огромната любов към род и родина. С него се раждаме, неговите портрети стоят като икони в класните ни стаи. Творчеството му изгради образа на България на границата на две епохи. Не като летопис, не като хроника, а чрез едно живо въплъщение от запомнящи се образи, на случки и на събития. „Ако зададем въпрос кой е първият гений в България, целият народ, без колебание ще каже и ще извика „Иван Вазов“ – каза Йотова и обясни, че това са думи на друг писател и съвременник на Вазов − Алеко Константинов.

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30