Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът и премиерът – с позиция за протестите и „ремонта“ на кабинета

Според държавния глава Румен Радев, „прегрупирания в правителството“ не могат да го спасят и да върнат доверието на хората. Затова, по думите му, протестите с искане на оставки ще продължат. 

В Пловдив, където се срещна със студенти от специалност „Графичен дизайн и фотография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, държавният глава коментира и, че главният прокурор Иван Гешев е пропуснал много възможности да разкрие огромни злоупотреби на властта и олигархията, а вместо това е избрал да ги брани.


По-късно, също от Пловдив, където инспектира работата по Водния цикъл на града, премиерът Бойко Борисов обяви, че се очаква голям ремонт на правителството. Това обаче ще стане след вота на недоверие, внесен от БСП.

Министър-председателят посочи и, че президентът е „сценарист на антиправителствените протести“, провеждащи се в София и в други градове на страната.


Той повтори тезата си от последните дни, че предстоят тежки месеци, а най-трудно, според Борисов, ще бъде в края на годината.

Междувременно в София, Пловдив и други по-големи градове на страната за поредна вечер хиляди излязоха на протест срещу правителството. С искания за оставки на правителството и на главния прокурор започна осмият ден на недоволството в столицата. Към протеста се присъединиха и протестиращи от Бургас. Те бяха донесли поруганото българско знаме от плажа на нефтеното пристанище "Росенец". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09