Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писна ни – лайтмотив на протестите в България

Снимка: Ани Петрова

На тринадесетият ден от началото на протестите в България, настояващи за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, Народното събрание трябва да гласува петия вот на недоверие към кабинета на управляващата партия ГЕРБ. Обсъждането на аргументите по вота ден по-рано премина в условията на активни протестни действия пред сградата на парламента под наслов „Окупация на Народното събрание. Всички вън!“.

Експертът по политически комуникации Иво Инджов обрисува своеобразен профил на протестиращите българи - млади хора между 20-26 г., студенти в България, но и в чужбина, хора със собствен бизнес, свободни професии, много млади семейства.“Основното им отношение към процесите в България, към завладяната държава, към корупцията, към връзката на олигархията с властта се формира на база на сравнение с това, което виждат в чужбина, учейки там, следейки случващото се в европейските страни, САЩ, в цял свят чрез социалните мрежи – каза Инджов в интервю за БНР и допълни: – Това са едни високоинформирани хора, образовани, критично мислещи, мобилни и най-вероятно те нямат връзка с нито една политическа партия. Това са тези хора, които в никакъв случай не могат да бъдат обвинени, че играят по линията комунизъм-антикомунизъм. Те просто искат да живеят в една нормална страна или да се върнат да живеят в такава“.

Свидетелство в тази посока са и думите на активния участник в протестите Мартин Петрушев. Обнадежден от енергията на хората той е уверен, че в колективното съзнание на българина започва да се проявява пробуждане и нетърпимост. Исканията ни са за пълна съдебна реформа, свобода на медиите, но на първо място - безвъзвратно изкореняване на корумпираните и оплетени в олигархически конци партии – БСП, ДПС и ГЕРБ от властта, каза той в интервю за БНР.

Въпросът е дали ще има чуваемост или определени хора ще продължават да се държат здраво за кокала, без да се интересуват от мнението на българските граждани, каза пред БНР Борислав Сандов - еколог и политик, съпредседател на партия “Зелено движение“. Според него управляващите реагират неадекватно на справедливите протести, което е довело и до радикализацията им. Във връзка с това университетският преподавател проф.  Людмил Георгиев алармира младите хора в България да бъдат бдителни, за да не бъдат употребени от една или друга партия и ги призова да създадат собствена формация, чрез която да се включат в управлението на държавата, без да регистрират партия.

Това, което виждаме сега, е ефект не толкова на ниския рейтинг на премиера Бойко Борисов, колкото на това, че освен 25-30%, които го подкрепят, има над 60%, които са против него и именно те заговориха, коментира ситуацията социологът Андрей Райчев. Според него няма никаква възможност за диалог между протестиращи и управляващи, тъй като има различно „четене“ на обществено-политическата действителност.


Управлението не може да продължава така, а големият въпрос е какво искат хората, смята Михаил Миков, член на националния съвет на БСП - опозиционната сила, която поиска вот на недоверие към кабинета. И без Борисов ще има партия ГЕРБ, „с особеностите на електоралното влияние“, но въпросът е с какво ще заменим това управление и дали след него ще има повече здравеопазване, образование, почтеност и по-малко корупция, изтъкна Миков пред БНР: „Днес протестират младите и образованите, само че какво ще стане, ако излязат да протестират онези 200-300 хиляди работещи бедни или пенсионерите, които живеят на месец с 250 лв. Това са въпроси, на които всяка политическа партия трябва да даде ясен отговор: „Какво става след падането на Борисов с пенсиите; Какво става с безработицата“. Това са големите въпроси, от които всеки бяга и това крие сериозен риск“.

„Хипотетично вотът на недоверие е възможен, както и да приключи с положителен знак за опозицията. Но това е много малко вероятен сценарий“ – прогнозира д-р Александър Димитров, политолог и преподавател в УНСС. Дали ще се случи малко вероятното или правителството ще направи всичко възможно, за да довърши мандата си, дори с цената на сериозни кадрови промени - предстои да разберем.

Подбор: Елена Каркаланова

Редактор: Красимир Мартинов

Снимки: Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38