Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 1 млрд. евро повече за България в новия бюджет на ЕС

В следващите 7 години България ще разчита на 29 млрд. евро

Снимка: БТА

След продължилия близо пет дена Европейски съвет в Брюксел, лидерите на Европа постигнаха споразумение по бюджета на евросъюза за следващите 7 години и по плана за възстановяване от кризата с коронавируса.

България е една от страните, които получават повече средства, с над 1 млрд. евро, в новия бюджет на ЕС, съобщи министър-председателят Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. За първи път за страната са предвидени 200 млн. евро допълнително, които ще бъдат насочени към най-слабо развитите ни региони. Там държавата трябва да наблегне на засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места.

Запазва се европейското финансиране за Кохезионната и Селскостопанската политика на страната ни, като за кохезионна политика са заложени 9 млрд. евро, с 800 млн. евро повече, спрямо предходната Многогодишна финансова рамка.

По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на грантове в общ размер на 7,7 млрд. евро, по Фонда за справедлив преход са предвидени 500 млн. евро, а за защита на външната граница на ЕС - над 200 млн. евро.

Общо средствата, предвидени за България по новата Многогодишна финансова рамка и по Пакета „Следващо поколение - ЕС“, достигат 29 млрд. евро.

По отношение на целия ЕС, общият размер на Многогодишната финансовата рамка за следващите 7 години ще бъде 1 трилион и 74 млрд. евро, а общият размер на Пакета „Следващо поколение ЕС“ ще бъде 750 млрд. евро. Подробности - от кореспонденцията на Ангелина Пискова от Брюксел - ТУК


Още от категорията

министър Даниел Лорер

Ваксинацията е условие за привличане на инвеститори

Инвеститорите са заобикаляли България, защото им е пречело голямото ниво на корупция и липсата на специалисти. „Сега имаме поток от инвеститори и такива, които се връщат”, заяви пред bTV министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Първите пари..

публикувано на 15.01.22 в 13:04
Николай Павлов

„Булгаргаз” обещава по-ниска цена на газа за март

Днес „Булгаргаз” ще внесе предложение до Комисията за енергийно и водно регулиране за поевтиняване на газа за март с поне 12-13%. Това обяви пред „Нова телевизия” изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов и заяви, че „Булгаргаз” прави..

публикувано на 11.01.22 в 07:05

Бизнесът недоволен от компенсациите за скъпия ток, гражданите защитени с мораториум

Електрическата енергия на свободния пазар поскъпна неколкократно през последните месеци. От началото на 2022 г. средната цена на тока в България е 131,95 евро за мегаватчас срещу 95 евро през юли миналата година , но през този период имаше и..

публикувано на 10.01.22 в 10:29
Подкасти от БНР