Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Времето в България – порои, наводнения и локални пожари

| обновено на 26.07.20 в 20:13
Снимка: БТА

Неустойчиво остава времето в западната половина от страната, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

След проливния дъжд на 25 юли вечерта в София, екипите на общинската дирекция "Аварийна помощ и превенция" са реагирали на 36 сигнала за завирявания, паднали клони и дървета, съобщи пресцентърът на Столична община. Работата на терен и обходите продължават. Нивата на всички реки и язовире на територията на Столична община се следят.

В Северозападна България и в Пловдив също се изляха поройни дъждове, в някои райони паднаха и градушки. Прогноза за опасни явления има и за днес.

През следващите часове над западната половина от страната ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури, информира НИМХ. На отделни места валежите ще са интензивни и със значителни количества. През нощта срещу понеделник явленията ще затихват, облачността ще се разкъсва. Максималните температури ще бъдат между 29 и 34 градуса, по-ниски в северозападните райони - 23-26 градуса.

Междувременно, армията се включи в потушаването на пожара край старозагорското село Дълбоки, информира БГНЕС. Пожарът е избухнал на 25 юли в труднодостъпна местност над селото и бързо е обхванал гористия район. В потушаването му са се включили пожарникари, доброволци и служители на горското стопанство, а рано сутринта на помощ са им се притекли 24 военослужещи от Втора механизирана бригада. В следобедните часове, пожарът е овладян, молим се за дъжд - каза пред Радио Стара Загора кметът Бальо Иванов. 

За голям пожар е край тополовградското село Светлина, съобщи кореспондентът на БНР в Хасково Дора Атанасова. Първоначално са се запалили сухи треви, след което пожарът се е разраснал и е обхванал около 300 декара борова гора. На място са били изпратени пет противопожарни екипа.Червен индекс за екстремална опасност от пожари е обявен в част от общините в област Хасково. Забранено е паленето на открит огън.

Съставили: Красимир Мартинов, Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45