Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри субсидирането на чартърите

Очаква се мярката да повиши интереса към България

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е одобрила целевото субсидиране на чартърни полети до България, организирани от туроператорите, съобщи Министерството на туризма. Одобрението на схемата беше задължително условие за прилагане на мярката, в подкрепа на един от най-засегнатите сектори - туризмът. 

Размерът на субсидията е 35 евро за всяка седалка, заета от турист, ползващ услугата и важи само за полети към България, с капацитет от не по-малко от 100 места. От субсидията могат да се възползват и чужди туроператори с валиден лиценз, издаден в ЕС. 

Схемата за държавна помощ е първа фаза от антикризисната мярка и важи за периода от 14 май до 31 декември 2020 г. Максималният размер не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие, под формата на преки безвъзмездни средства в брутно изражение, без приспаднати данъци или други такси.“Това са 55 млн. лева за 400 хиляди туристи“, обяви премиерът Бойко Борисов при представянето на новите социално-икономически мерки на правителството за справяне с кризата, породена от Covid-19.

Според новия министър на туризма Марияна Николова субсидирането на полетите ще повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната ни в Западна Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00