Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите на о. Крит настояват за разкриване на консулска служба в Ираклион

Снимка: Pixabay

По време на посещението си в Атина българският министър на външните работи Екатерина Захариева получи отворено писмо от българската общност на о. Крит. С него сънародниците ни настояват за разкриване на консулска служба с поне едно обслужващо лице в столицата на острова Ираклион.Апелират за незабавно провеждане, до края на месец август, на девети консулски дни на Крит. По техни данни, в предишните 8 издания на изнесените консулски дни са били обслужени близо 2 хиляди души.

По данни на Сдружението на българите на о. Крит там живеят над 15 хиляди българи. Между 5 и 10 хиляди са и сезонните работници, прехранващи се предимно от бране на маслини, грозде, портокали и работа в оранжерии, както и работа в хотели, четем в отвореното писмо на членовете на Сдружението. „Ако прибавим и бройката на туристите от Родината, то сумата на ползвателите на услуги на една бъдеща консулска служба би достигнал около 25-30 000 души.“

Председателят на Сдружението Петър Анастасов връчи лично на министър Захариева в Атина писмото с исканията на сънародниците ни. В рамките на срещата вицепремиерът е припомнила, че за четирите годни, откакто е на този пост, е изпълнила много от исканията на българите в Гърция, сред които намаляване на цените на някои услуги, увеличаване на валидността на паспортите от 5 на 10 години и други. В разговора днес тя е обещала, че ще се опита, заедно с посланика и служителите в българското посолство, да направи така, че да заработят още по-бързо и качествено.

„За нас бе важно, че чрез личен контакт сме изпълнили молбата на нашите сънародници, които очакват исканията им да бъдат чути“ – заяви за Радио България Петър Анастасов. Повече информация за проблемите и живота на българите на о. Крит ще чуете в пълния запис на интервюто, който ще бъде публикуван на страницата ни утре, 28 юли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00