Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българи в чужбина организират "протестна щафета"

| обновено на 01.08.20 в 12:29
Протест в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор имат все по-широк отзвук в чужбина – както сред чуждестранните медии, така и сред българската диаспора.

България остава в сърцето на всички наши сънародници, но голяма част от тях не искат да се връщат, докато не настъпи радикална промяна в управлението на страната, заявиха пред Радио България съорганизатори на протестите в германския град Мюнхен и в австрийската столица Виена. С този мотив те активно се включват в гражданското недоволство и нямат намерение да се отказват. В австрийската столица дори има сформирана специална група, част от която е Димитър Моллов.

Протест в Берлин

„Идеята на нашата организация е да покаже на Европа и на света какво става в България – обясни той. - Един ден тя може да има представителство в София и да „натиска“ всички държавни администрации по важни за сънародниците ни въпроси. Организацията ни по никакъв начин не е политически обвързана. Ние сме истински българи родолюбци и всичко, което правим, е доброволно.“

В неделя предстои трети протест на българите във Виена, като за втори път ще е под формата на шествие по главната улица и ще завърши пред един от символите на града – катедралата „Свети Стефан“. Организаторите се надяват шествието да се превърне в своеобразна щафета, към която да се присъединят българи и от други градове по света. 

Протест във Виена
До момента подкрепата си за подобна идея, са потвърдили българи от Лондон, Осло, Кьолн, Прага, Берлин, Мадрид, Монреал и Виена. Очакваме към нашата организация да се включат още Щутгарт, Мюнхен, както и градове от Италия и Испания. Имаме още няколко дена до неделя, за да се активизират и другите. Предвиждаме да излезем с обща петиция до европейските институции“.

Протест в Лондон
В традиция започва да се превръща и неделният протест на българи, пред посолството на страната ни в Берлин.
През миналата седмица наши сънародници протестираха пред централата на ХДС в германската столица, с въпрос към политиците – сигурни ли са в подкрепата си за българската партия ГЕРБ.

Втори протест подготвят на 2 август и българи в Мюнхен. Той също ще премине под формата на шествие, а съорганизаторът му Мирослав Тодоров очаква в него да се включат около 200 души. Поканени са хора от цялата провинция Бавария. Наред с общите искания, българите в Мюнхен настояват и за реформа в Министерството на външните работи (МвнР). „Не само то се нуждае от такава“ – уверява Мирослав, но го дава за пример, тъй като работата му засяга пряко живота на българите в чужбина.

„МвнР, въпреки промените през годините, не е това, което трябва да бъде, за една такава общност като българската зад граница. Ние искаме граждански диалог и най-вече работа по места за разкриване на избирателни секции навсякъде, където може да ги има. Настояваме и за адекватно поведение от страна на генералните консули. Огромен проблем е за хората, които трябва да пътуват часове наред, заради документи. Електронното гласуване е друго наше искане, което беше обещано от много партии, включително и тези, които в момента управляват. Стъпките, които до момента предприемат обаче, са точно обратните.“

Снимки: dw -архив

Още от категорията

37-ми ден на протести под лозунга "Да защитим демокрацията"

Днес е 37-ият ден на антиправителствените протести в столицата. Блокадите на протестиращите остават на три възлови места - на Орлов мост, в пространството между Министерския съвет и Президентството и пред Софийския университет. С жандармерия около..

обновено на 14.08.20 в 12:06
Снимка: БГНЕС

По съседски ...

Зоран Заев с мандат за съставяне на правителството на Северна Македония Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев получи от президента Стево Пендаровски мандат за съставяне на правителство на Северна Македония...

публикувано на 14.08.20 в 11:45

Извънредното заседание на парламента пропадна, протестиращи скандираха "Оставка!"

Предвиденото за днес извънредно заседание на парламента пропадна. В залата се явиха 78 депутати при необходим кворум от 121 души. Сред прекъсналите лятната си отпуска бяха депутати от БСП, ДПС и двама от ГЕРБ. От ВМРО предварително съобщиха, че..

обновено на 13.08.20 в 13:59