Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Венец на победителя“ за боксьор №1 на България за XX век Ивайло Маринов

Снимка: ММС

Боксьор №1 на България за XX век Ивайло Маринов бе удостоен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев с най-високото държавно отличие в областта на спорта - „Венец на победителя“.

Отличието бе връчено по случай 60-годишнината на Маринов Той е олимпийски шампион от Игрите в Сеул (1988 г.), бронзов медалист от Москва (1980) и първи световен шампион по бокс за аматьори за България, като печели титлата на първенството в Мюнхен през 1982 г. Носител е на четири златни медала от Европейско първенство (Тампере ’81, Варна ’83, Атина ’89 и Гьотеборг ’91). През 1981 г. печели Световната купа в Монреал, съобщава агенция БГНЕС.

През 2001 г. Маринов е обявен за най-добрия български боксьор на ХХ век от Българска федерация по бокс.

Ивайло Маринов е роден на 13 юли 1960 г. във Варна под името Исмаил Мустафов.  Новото си име получава по време на т. нар. „Възродителен процес“, когато комунистическият режим налага насилствена смяна на имената на българските турци.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчев вторник и почти без валежи

Във вторник , 3 септември, ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но ще е почти без валежи. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. В планините  ще преобладава..

публикувано на 02.09.24 в 19:45

Проливни дъждове отново наводниха Царево

Част от къмпинг "Нестинарка" в Община Царево отново е наводнен, заради проливните дъждове по Южното Черноморие. Метеорологичната обстановка вече се нормализира и няма данни за пострадали, съобщи БНР Бургас. На няколко места интензивните валежи са..

публикувано на 02.09.24 в 11:11

Европейски конгрес по горска педагогика се провежда на Юндола

От днес страната ни е домакин на XVIII-тия Европейски конгрес по горска педагогика. Четиридневният форум ще се проведе в базата на Учебно-опитното горско стопанство “Георги Ст. Аврамов” – Юндола, под мотото: “Европейските гори, засегнати от пожари,..

публикувано на 02.09.24 в 07:00