Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ранни етюди на Кристо показват във Варна

Учебни рисунки и акварели на световноизвестния художник от български произход Кристо са изложени в Градската художествена галерия във Варна. Творбите са от времето, когато Христо Явашев е учил в Националната художествена академия. 

В изложбата “Кристо – ранни етюди” могат да се видят също постери с автографите на Кристо и съпругата му Жан-Клод, документиращи някои от емблетичните им опакования на сгради. 

В галерията са представени и копия на два портрета от студентските години на твореца – на актрисата Грациела Бъчварова от 1954 г. и на художничката Дора Бонева от 1956 г., както и богат документален материал за Кристо и родовата му история, родословно дърво, снимки на семейството. Изложбата с експонати от музейната сбирка на НХА ще остане в морската столица до 25 август.

Още от категорията

Български премиери в празничния ден

Международният фестивал „Софийски музикални седмици“ отбелязва Независимостта на България с представяне на книга, посветена на трима български композитори и премиерни изпълнения на български творби. Оркестър „Симфониета“ – гр. Враца ще изпълни творби..

публикувано на 22.09.20 в 14:57

За трети път - Международен фестивал за документално историческо кино в Бургас

"Да снимаш мрака", "Малките германци", "Процесът", "На ръба", "Тръмп - анатомията на един мъж" - са част от заглавията, включени в афиша на фестивала за документално историческо кино DOCK` 2020, чийто домакин е Бургас. Общо десет заглавия..

публикувано на 20.09.20 в 04:55

Художникът Стоил Мирчев - с юбилейна изложба в София

Творецът работи в областта на приложната графика, живописта и малката пластика. Произведенията, представени в изложбата му, подредена в галерията на Съюза на българските художници, на столичната улица „Шипка“ 6, са създадени през последните три..

публикувано на 19.09.20 в 05:00