Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ранни етюди на Кристо показват във Варна

Учебни рисунки и акварели на световноизвестния художник от български произход Кристо са изложени в Градската художествена галерия във Варна. Творбите са от времето, когато Христо Явашев е учил в Националната художествена академия. 

В изложбата “Кристо – ранни етюди” могат да се видят също постери с автографите на Кристо и съпругата му Жан-Клод, документиращи някои от емблетичните им опакования на сгради. 

В галерията са представени и копия на два портрета от студентските години на твореца – на актрисата Грациела Бъчварова от 1954 г. и на художничката Дора Бонева от 1956 г., както и богат документален материал за Кристо и родовата му история, родословно дърво, снимки на семейството. Изложбата с експонати от музейната сбирка на НХА ще остане в морската столица до 25 август.

Още от категорията

Три националности с обща изложба за жените – героини

Чешкият център в София представя три проекта – от Чехия, Словакия и България, свързани женските персонажи – обичани и противоречиви, почитани и мразени, но оставили своя следа в историята и дали възможност на нежната половина от човечеството да..

публикувано на 14.10.20 в 14:01
Българският щанд на Международния панаир на книгата във Франкфурт (2019)

България ще участва дигитално във Франкфуртския панаир на книгата

Асоциацията "Българска книга" ще участва в дигиталното издание на 72-ия Франкфуртски панаир на книгата , съобщиха от асоциацията. Събитието ще се състои между 14 и 18 октомври с книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти от 85 държави, от цяла..

публикувано на 13.10.20 в 06:15
Кейт Уинслет

Кейт Уинслет във филм за българска криптокралица

Кейт Уинслет ще играе във филм за измама с криптовалута OneCoin , зад която стои българката Ружа Игнатова. Лентата ще нищи придобилата печална известност афера за милиарди, която неотдавна разтърси финансовите среди и ще се опита да хвърли светлина..

публикувано на 12.10.20 в 17:24